Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 21.09.2024: ''Μοσχαρίσιες μπριζόλες με κουσκούς και πέστο θυμαριού''

Άρτος και Θεάματα 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα ξεχωριστό πιάτο που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε για το καθημερινό τραπέζι αρκεί να προμηθευτούμε μοσχαρίσιο κρέας καλής ποιότητας.

Χριστόφορος Πέσκιας
Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου

20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  4 μοσχαρίσιες μπριζόλες βάρους 180 γρ. η καθεμία, χωρίς κόκαλο, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  250 γρ. κουσκούς χοντρό (το δημητριακό, όχι το ζυμαρικό)
  •  20 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  χυμός λεμονιού κατά βούληση, για το σερβίρισμα
Για το πέστο θυμαριού
  •  100 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  •  50 γρ. (2 συσκευασίες) φρέσκο θυμάρι (χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα)
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πέστο θυμαριού
  1. Για να φτιάξουμε μοσχαρίσιες μπριζόλες με κουσκούς και πέστο θυμαριού, αρχικά χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.
  2. Την αφήνουμε κατά μέρος.
Μπριζόλες + κουσκούς
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το κουσκούς.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά και το μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του.
  3. Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε ξανά στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε το μισό πέστο θυμαριού και ανακατεύουμε καλά.
  5. Αλείφουμε τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε καλά με αλάτι και πιπέρι.
  6. Ζεσταίνουμε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο μέχρι να κάψει και να καπνίσει.
  7. Ψήνουμε τις μπριζόλες ανά δύο, για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τις θέλουμε μέτρια ψημένες, ή για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τις θέλουμε καλοψημένες.
  8. Βάζουμε τις μπριζόλες σε πιάτα και πάνω τους μοιράζουμε το υπόλοιπο πέστο.
  9. Δίπλα τους βάζουμε το κουσκούς.
  10. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες με κουσκούς και πέστο θυμαριού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 751 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.