Ένα ξεχωριστό πιάτο που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε για το καθημερινό τραπέζι αρκεί να προμηθευτούμε μοσχαρίσιο κρέας καλής ποιότητας.
- 4 μοσχαρίσιες μπριζόλες βάρους 180 γρ. η καθεμία, χωρίς κόκαλο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. κουσκούς χοντρό (το δημητριακό, όχι το ζυμαρικό)
- 20 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- χυμός λεμονιού κατά βούληση, για το σερβίρισμα
- 100 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 50 γρ. (2 συσκευασίες) φρέσκο θυμάρι (χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα)
- 150 ml ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε μοσχαρίσιες μπριζόλες με κουσκούς και πέστο θυμαριού, αρχικά χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.
- Την αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε το κουσκούς.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και το μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του.
- Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε ξανά στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το μισό πέστο θυμαριού και ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε καλά με αλάτι και πιπέρι.
- Ζεσταίνουμε πολύ καλά σε δυνατή φωτιά ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο μέχρι να κάψει και να καπνίσει.
- Ψήνουμε τις μπριζόλες ανά δύο, για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τις θέλουμε μέτρια ψημένες, ή για 5 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τις θέλουμε καλοψημένες.
- Βάζουμε τις μπριζόλες σε πιάτα και πάνω τους μοιράζουμε το υπόλοιπο πέστο.
- Δίπλα τους βάζουμε το κουσκούς.
- Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και σερβίρουμε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες με κουσκούς και πέστο θυμαριού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.