Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024: ''Χοιρινό πρασοσέλινο, αυγολέμονο''

Άρτος και Θεάματα 13 Δεκεμβρίου 2024

Το κλασικό χοιρινο πρασοσέλινο, γιορτινό φαγητό της ηπειρωτικής Ελλάδας στα καλύτερά του!

Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος


20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους περίπου 5 εκ.
  •  200 γρ. σέλινο (τρυφερά κλωνάρια και φύλλα), χοντροκομμένα (ροδέλες περίπου 2 εκ.)
  •  350 γρ. πράσα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), χοντροκομμένα σε ροδέλες περίπου 2 εκ.
  •  100 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες περίπου 2 εκ.
  •  150 γρ. σελινόριζα, καθαρισμένη και τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  40 - 50 ml χυμός λεμονιού (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με το γούστο μας)
  •  2 αυγά
Διαδικασία
  1. Για το χοιρινό πρασοσέλινο, αυγολέμονο σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  2. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το σέλινο, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη σελινόριζα και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το χοιρινό, αλατοπίπερο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο ώστε να καλύψει κατά τα 2/3 τον χοιρινό.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
Αυγολέμονο
  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά περίπου 2 κουτάλες της σούπας ζουμί από την κατσαρόλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά.
  3. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στα υπόλοιπα υγρά.
  4. Αφήνουμε 10 λεπτά το φαγητό να σταθεί και σερβίρουμε το χοιρινό πρασοσέλινο με αυγολέμονο.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 492 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024: ''Κρεμμυδόπιτα με σταφίδες και κύμινο''

Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για τέσσερα φύλλα να ετοιμάσουμε την πίτα με δύο μεγάλα φύλλα βεροιώτικα (πολύ μεγάλα και λεπτά, κόβονται ακτινωτά και τα κομμάτια τους διπλώνονται όλα μαζί στο κέντρο).