Σαλάτα με ανθότυρο και κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό ψητού κρέατος ή ψαριού.
- 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 2 φέτες ψωμί με σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το κουλούρι
- 2 πράσινες σαλάτες, χοντροκομμένες με το χέρι
- 16 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθος (τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 5 - 6 κλαράκια φρέσκος δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 5 κλαράκια φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 120 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
- 1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- Ξεκινάμε με το Για την σάλτσα λαδόξιδο και χτυπάμε τα υλικά (λάδι, ξίδι, μουστάρδα) σε ένα μπολάκι, με ένα πιρούνι, και αφήνουμε κατά μέρος.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
- Κόβουμε το κουλούρι σε φετούλες πάχους περίπου 1/2 εκ.
- Bάζουμε τις φετούλες σε ένα μπολ, τις ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε τις φετούλες σε μονή στρώση σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε ένα από τα ψηλά ράφια, μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν ελαφρά.
- Δεν χρειάζεται να τις γυρίσουμε στη διάρκεια του ψησίματος.
- Αν χρησιμοποιήσουμε τις φέτες ψωμιού, τις κόβουμε σε κύβους του 1 εκ. και τους ψήνουμε όπως και το κουλούρι Θεσσαλονίκης.
- Βάζουμε τα μαρουλόφυλλα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μαϊντανό, τον άνηθο, τα φύλλα δυόσμου και βασιλικού, αλάτι, πιπέρι και το λαδόξιδο και ανακατεύουμε τη σαλάτα καλά.
- Από πάνω ρίχνουμε τα κομμάτια του ανθότυρου και τα τραγανά φετάκια από το κουλούρι Θεσσαλονίκης ή τα κρουτόν του ψωμιού και σερβίρουμε.
- Η σαλάτα αυτή μπορεί να καταναλωθεί ως ελαφρύ γεύμα.
- Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα τη συνοδεύουμε με μια απλή ομελέτα ή μερικά βραστά αυγά.
- Επίσης, μπορεί να συνοδεύσει ψητά κρεατικά ή ψάρια ή θαλασσινά.