Μια σαλάτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, νόστιμη δροσερή και πολύ χορταστική ιδανική για το γραφείο αλλά και για τις μέρες που θέλετε να φάτε κάτι γευστικό και ελαφρύ.
Μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, τα ρεβύθια περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην επιθυμητή αναλογία και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη, που τα κατατάσσει στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως το κρέας και το γάλα. Ο συνδυασμός με τα κολοκυθάκια και τους ξηρούς καρπούς αυξάνει την περιεκτικότητα του γεύματος σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η σαλάτα έχει 430 Kcal/μερίδα.
Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος
- 150 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
- 700 γρ. κολοκυθάκια, χοντροτριμμένα
- 80 γρ. φυστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα
- 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ξύσμα + χυμός από 1 λεμόνι
- Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθοσαλάτα με κολοκυθάκια και ξηρούς καρπούς στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
- Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
- Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε.
- Μια μέρα που θα έχουμε περισσότερο χρόνο, μπορούμε να μουλιάσουμε και να βράσουμε τα όσπρια που μας αρέσουν και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο. Έτσι, θα έχουμε έτοιμο ένα από τα βασικά υλικά των σαλατογευμάτων μας.
- Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
- Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.