Η συνταγή της ημέρας: ''Ρεβυθοσαλάτα με κολοκυθάκια και ξηρούς καρπούς''

Άρτος και Θεάματα 30 Ιουνίου 2024

Μια σαλάτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, νόστιμη δροσερή και πολύ χορταστική ιδανική για το γραφείο αλλά και για τις μέρες που θέλετε να φάτε κάτι γευστικό και ελαφρύ.

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία + Food styling: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός

Μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, τα ρεβύθια περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην επιθυμητή αναλογία και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη, που τα κατατάσσει στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως το κρέας και το γάλα. Ο συνδυασμός με τα κολοκυθάκια και τους ξηρούς καρπούς αυξάνει την περιεκτικότητα του γεύματος σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Η σαλάτα έχει 430 Kcal/μερίδα.

Διατροφικά σχόλια: Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος

15' προετοιμασία
1 ώρα βράσιμο
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 15'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  150 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  •  700 γρ. κολοκυθάκια, χοντροτριμμένα
  •  80 γρ. φυστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λεπτοκομμένο
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  ξύσμα + χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθοσαλάτα με κολοκυθάκια και ξηρούς καρπούς στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
  2. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  4. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε.
Μυστικά

  • Μια μέρα που θα έχουμε περισσότερο χρόνο, μπορούμε να μουλιάσουμε και να βράσουμε τα όσπρια που μας αρέσουν και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο. Έτσι, θα έχουμε έτοιμο ένα από τα βασικά υλικά των σαλατογευμάτων μας.
  • Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
  •  Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 584 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.