Η συνταγή της ημέρας: ''Ψητά λαχανικά με αυγά βραστά''

Άρτος και Θεάματα 06 Ιουνίου 2024

Ένα απλό, νόστιμο και θρεπτικό φαγητό με ψητά λαχανικά, βραστά αυγά και βινεγκρέτ. Ιδανικό για το ταπεράκι της δουλειάς!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία + Food styling: The Eaters/Δημήτρης Αλβανός

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά Μερίδες: 4
  •  3 μεγάλες ντομάτες, κομμένες κυδωνάτες
  •  2 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  •  6 μικρά κολοκύθια, κομμένα κατά μήκος στα 4
  •  2 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση
  •  5 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση
  •  2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
  •  1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένο από τους ξερούς εξωτερικούς φλοιούς και τα ριζίδια και κομμένο εγκάρσια στη μέση
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  2 αυγά σφιχτοβρασμένα, κομμένα στα δύο
Για τη βινεγκρέτ
  •  1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  •  50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  •  1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  •  1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
  •  1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τα ψητά λαχανικά με αυγά βραστά, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στο μεγάλο ταψί του φούρνου ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα αυγά) και τα ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
  3. Tα απλώνουμε σε μία στρώση και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Δεν βάζουμε καθόλου νερό.
  4. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα μπολ και μόλις ψηθούν τα λαχανικά, τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ, σκορπίζουμε τα αυγά και σερβίρουμε.
Μυστικά

  • Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
  •  Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 484 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.