Ένα απλό, νόστιμο και θρεπτικό φαγητό με ψητά λαχανικά, βραστά αυγά και βινεγκρέτ. Ιδανικό για το ταπεράκι της δουλειάς!
- 3 μεγάλες ντομάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 2 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 6 μικρά κολοκύθια, κομμένα κατά μήκος στα 4
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση
- 5 πιπεριές κέρατο, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένο από τους ξερούς εξωτερικούς φλοιούς και τα ριζίδια και κομμένο εγκάρσια στη μέση
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 αυγά σφιχτοβρασμένα, κομμένα στα δύο
- 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
- 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο (ή όσο καυτερό μάς αρέσει και αντέχουμε)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- Για να ετοιμάσουμε τα ψητά λαχανικά με αυγά βραστά, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στο μεγάλο ταψί του φούρνου ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα αυγά) και τα ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.
- Tα απλώνουμε σε μία στρώση και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Δεν βάζουμε καθόλου νερό.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα μπολ και μόλις ψηθούν τα λαχανικά, τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ, σκορπίζουμε τα αυγά και σερβίρουμε.
- Τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας μπορούμε να τα έχουμε καλά πλυμένα και επιμελώς στεγνωμένα σε μπολ στο ψυγείο μας. Όταν θα τα χρειαστούμε, θα μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος παρασκευής της σαλάτας μας.
- Τα λαχανικά και τα χορταρικά που βράζονται ή ψήνονται, όπως τα παντζάρια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια κ.ά., μπορούμε να τα μαγειρέψουμε όποτε έχουμε χρόνο και να τα διατηρήσουμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.