Η συνταγή της ημέρας: ''Ψαρόσουπα με τραχανά από τη Λέσβο''

Άρτος και Θεάματα 30 Ιουλίου 2024

Ολόφρεσκες στήρες, λαχανικά και τραχανάς είναι τα συστατικά αυτής της παραδοσιακής ψαρόσουπας από τη Λέσβο. Περίσσια νοστιμιά δίνει το καλό ελαιόλαδο.

Μαριλένα Μαρκοπούλου

Φωτογραφία: Διονύσης Κουρής

30' προετοιμασία
40' βράσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό φρέσκα ψάρια της αρεσκείας μας (εμείς χρησιμοποιήσαμε στήρες και χιόνες), καθαρισμένα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς γλυκός
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο
  •  4 πατάτες, κομμένες σε κύβους 3 εκ.
  •  2 ντομάτες, ολόκληρες
  •  2-3 πιπεριές, σε κομμάτια 2-3 εκ.
  •  2 κλωνάρια σέλινο
  •  μπούκοβο για το σερβίρισμα, προαιρετικά
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  50 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την ψαρόσουπα με τραχανά, πρώτα πλένουμε τα ψάρια, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2½ λίτρα νερό και, όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, να μισοβράσουν.
  4. Τότε βάζουμε στην κατσαρόλα τα ψάρια, ακουμπώντας τα πάνω στα λαχανικά, και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Ελέγχουμε αν τα ψάρια είναι βρασμένα τραβώντας ένα πτερύγιο: αν ξεκολλάει, τα ψάρια είναι έτοιμα.
  5. Με δύο τρυπητές κουτάλες τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Τα ξεψαχνίζουμε και τακτοποιούμε στην ίδια πιατέλα και τα λαχανικά.
  6. Φέρνουμε σε βρασμό το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον τραχανά, αφήνουμε να βράσει για 10-12 λεπτά (ή σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου).
  7. Σερβίρουμε σε μπολ τη σούπα και στη μέση την πιατέλα με το ψάρι και τα λαχανικά. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στη σούπα μπούκοβο και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 480 φορές