Η συνταγή της ημέρας:''Πρασινάδες με αλμύρα, ροδάκινο και νούμπουλο Κερκύρας''

Άρτος και Θεάματα 19 Ιουνίου 2024

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ταιριάζει το γλυκόξινο ροδάκινο με το πικάντικο νούμπουλο. Μια πεντανόστιμη καλοκαιρινή σαλάτα.

Νικόλαος Κατσάνης

Φωτογραφία: Jessica Morfis


20' προετοιμασία
5' αναμονή
Σύνολο: 25'

Υλικά - Μερίδες: 4-6
  •  2 μέτρια ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  •  2 - 3 σταγόνες ταμπάσκο
  •  300 γρ. ανάμεικτα πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μας, όπως σικορέ, λόλες κ.ά., πλυμένα και χοντροκομμένα (υπάρχουν και έτοιμα, πλυμένα και συσκευασμένα σε σακουλάκια, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ)
  •  200 γρ. αρμύρα, πλυμένη και ψιλοκομμένη (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  30 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 - 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
  •  10 φέτες νούμπουλο Κερκύρας *
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι κατά προτίμηση χοντρό, θαλασσινό
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τις πρασινάδες με αλμύρα, ροδάκινο και νούμπουλο Κερκύρας, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα ροδάκινα με τη ζάχαρη, το ξίδι και το ταμπάσκο και τα αφήνουμε 5 λεπτά, να μαριναριστούν.
  2. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε τις πρασινάδες με την αρμύρα, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
  3. Ρίχνουμε τα ροδάκινα μαζί με τα υγρά τους, σκορπίζουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Απλώνουμε ομοιόμορφα τις φέτες του αλλαντικού και σερβίρουμε τις πρασινάδες με αλμύρα, ροδάκινο και νούμπουλο Κερκύρας.
Μυστικά

* Παραδοσιακό αλλαντικό από ψαρονέφρι, πασπαλισμένο με αλάτι και κόκκους πιπεριού, καπνισμένο και αρωματισμένο με βότανα. Bρίσκουμε σε μεγάλα ΑΒ και σε παντοπωλεία, όπως τα: Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής, Μιράν, Πανδαισία, Αλεξανδρής κ.ά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε προσούτο ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 123.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 385 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.