Η συνταγή της ημέρας: ''Πορτοκαλοσαλάτα με κρεμμύδια''

Άρτος και Θεάματα 19 Μαρτίου 2023

Η Γωγώ Δελογιάννη σκέφτηκε να φτιάξει μια ωραία μανιάτικη σαλάτα με πορτοκάλι και ελιές, υλικά απλά, καθαρά χειμωνιάτικα, χυμώδη.

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος


Φαίνεται παράξενο σήμερα, αλλά ο Οδηγός της Παραδείση δεν περιέχει σαλάτες, πέρα από μια σαλάτα σολομού, ρώσικη και μία με λάχανο-καρότο. Μήπως ήταν τόσο αυτονόητο ότι το να κόβεις πρασινάδες και να τις σερβίρεις με λαδόξιδο δεν είναι άξιες λόγου να μπουν σε έναν Οδηγό Μαγειρικής από τον οποίο περιμένεις πιο περίτεχνα και δύσκολα πιάτα; Πιθανόν.

10' προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά Μερίδες: 6
  •  4 ζουμερά πορτοκάλια
  •  2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  •  100 γρ. ελιές πράσινες ή μαύρες ή θρούμπες (όχι ξιδάτες) ή ανάμεικτες + λίγες ακόμα, για το σερβίρισμα
  •  60 ml αγουρέλαιο
  •  30 ml μηλόξιδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε την σαλάτα πορτοκάλι με κρεμμύδια, κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές στρογγυλές φέτες πάχους 1/2 εκ. και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε τη φλούδα τους μαζί με το λευκό μέρος. Πετάμε και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
  2. Βάζουμε τις φέτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε σφικτά το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 3 ώρες στο ψυγείο, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Σερβίρισμα
  1. Περίπου 30 λεπτά πριν σερβίρουμε την σαλάτα πορτοκάλι με κρεμμύδια, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, προσθέτουμε τις επιπλέον ελιές, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 583 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.