Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων στην πιο γλυκιά εκδοχή του που φτιάχνουμε με καστανή ζάχαρη και μέλι.
- 60 ml (4 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο
- 3/4 κούπας καλαμπόκι για ποπ κορν
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 1 (γεμάτη) κούπα (220 γρ.) καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
- που
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- Για φτιάξουμε τα ποπ κορν με καραμέλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα δύο σποράκια καλαμποκιού, κλείνουμε το καπάκι αφήνοντας μια χαραμάδα και περιμένουμε να σκάσουν τα ποπ κορν. Μόλις σκάσουν, ξέρουμε ότι το λάδι έχει ζεσταθεί αρκετά.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο καλαμπόκι και κουνάμε την κατσαρόλα δυνατά, να καλυφθούν από το λάδι. Σκεπάζουμε με το καπάκι, αφήνοντας μια χαραμάδα, και περιμένουμε να αρχίσουν να σκάνε. Τότε κουνάμε ξανά την κατσαρόλα απαλά.
- Μόλις σκάσει όλο το καλαμπόκι και σταματήσουμε να ακούμε το «ποπ ποπ», αδειάζουμε το ποπ κορν σε ένα πολύ μεγάλο μπολ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη ή το μέλι και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
- Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για 4 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη σόδα, ανακατεύοντας γρήγορα με ένα σύρμα. Θέλει προσοχή, γιατί η καραμέλα θα αφρίσει μόλις σταματήσουμε το ανακάτεμα. Πολύ γρήγορα την αδειάζουμε πάνω από το ποπ κορν και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καλυφθεί όσο καλύτερα γίνεται.
- Απλώνουμε το ποπ κορν σε δύο ταψιά και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά.
- Κάθε 10 λεπτά βγάζουμε από τον φούρνο και ανακατεύουμε.
- Στο τέλος, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
- Επειδή τα κομμάτια θα έχουν κολλήσει μεταξύ τους, τα χωρίζουμε και τα βάζουμε σε μπολ.
- Τα ποπ κορν με καραμέλα διατηρούνται για 2-3 εβδομάδες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 49.