Πλακουτσωτοί, μεγάλοι και αφράτοι βγαίνουν αυτοί οι κολοκυθοκεφτέδες, που φουσκώνουν λίγο στο τηγάνι γιατί έχουν μπέικιν πάουντερ και αυγά.
Σε ένα τραπέζι που στρώθηκε στο κατάστρωμα ενός βαπορέτου που έπλεε στον Βόσπορο με φόντο την Κωνσταντινούπολη, τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος, άντρες και γυναίκες, κατέφθασαν με αμέτρητες πιατέλες, σαλτσιέρες και δίσκους, φορτωμένα με ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η εορταστική πολίτικη κουζίνα. Μαζί, κατέφθασαν τα μουτζβέρια, οι πολίτικοι κολοκυθοκεφτέδες, τα έφερε η πρόεδρος της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος, Ντόρα Διακρούση.
- 2 μέτρια κολοκύθια, χοντροτριμμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
- 2 αυγά
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- λίγο αλάτι
- λίγο φρέσκο γάλα, αν χρειαστεί
- λάδι για το τηγάνισμα
- Για να ετοιμάσουμε τα μουτζβέρια, τους πολίτικους κολοκυθοκεφτέδες σε ένα σουρωτήρι ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκύθια και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας, για να φύγουν τα υγρά τους.
- Τα αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αν το μείγμα μας είναι πολύ σφιχτό, τότε ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, για να το αραιώσουμε ελαφρώς.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο τηγάνι, σε δόσεις.
- Τηγανίζουμε τα μουτζβέρια για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.