Ένα ιδιαίτερο λικέρ, φτιαγμένο με ακατέργαστες πράσινες ελιές. Στη γεύση φέρνει λίγο προς το καρυδάκι και η επίγευση είναι ατόφια ελιά.
«Δεν είναι παραδοσιακό, δεν το κάναμε στα σπίτια μας αυτό το λικέρ», λέει η Γιώτα Κουφαδάκη, που ξεκίνησε να το φτιάχνει στη Μπουκαδούρα, το εστιατόριο που διατηρούσε στην ακτή Ελιάς στη Σιθωνία, δοκιμάζοντας καινούργιες γεύσεις. Κάθε τι που μύριζε, κάθε τι που έβρισκε στους κήπους και στα χωράφια ήθελε να το κάνει λικέρ. Έγιναν ένα παιχνίδι πειραματισμού και ανακάλυψης και για την ίδια, και για τους πελάτες. Το λικέρ από πράσινη ελιά το ετοιμάζει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
- 100 φύλλα ελιάς, καλά πλυμένα και σκουπισμένα
- 500 γρ. πράσινες ελιές ακατέργαστες (τις βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές τον Οκτώβριο, όπως μαζεύτηκαν από το δέντρο, χωρίς να έχουν υποστεί ξεπίκρισμα, ζύμωση κ.ά.)
- 1 λίτρο βότκα
- 400 γρ. ζάχαρη
- 600 ml νερό
- η φλούδα από 1 πορτοκάλι
- 5 καρφάκια γαρίφαλο
- 5 κόκκοι μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 400 γρ. ζάχαρη
- 600 ml νερό
- Για να ετοιμάσουμε το λικέρ με πράσινες ελιές πλένουμε τις ελιές και τις στεγνώνουμε. Τις χαράζουμε σε 2 σημεία με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυραφάκι, χωρίς να φτάσουμε στο κουκούτσι.
- Τις βάζουμε σε καθαρό γυάλινο βάζο μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σιρόπι.
- Κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα αφήνουμε για 30 μέρες σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το βάζο 2-3 φορές την εβδομάδα.
- Μετά τις 30 μέρες σουρώνουμε καλά το υγρό σε άλλο, καθαρό βάζο.
- Ξανασουρώνουμε το υγρό, φιλτράροντάς το με διπλό τουλπάνι ή με το χάρτινο φίλτρο του καφέ.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας 1-2 φορές μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Το ενώνουμε με το σουρωμένο ποτό, το ανακατεύουμε, το βάζουμε σε γυάλινο δοχείο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 2 μήνες.
- Μετά την πάροδο των 2 μηνών, το λικέρ είναι έτοιμο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.