Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024: ''Τηγανόψωμα με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου''

Άρτος και Θεάματα 02 Οκτωβρίου 2024

Το σπιτικό πατέ δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Το απλώνουμε σε χειροποίητα τηγανόψωμα, στολίζουμε με μυρωδικά και έχουμε ένα πρώτης τάξεως ορεκτικό, κατάλληλο για γιορτινά τραπέζια.

Γιώργος Φελεμέγκας
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Βοηθός Φωτογράφου: Αντώνης Καβούρης

45' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα και 20' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά - Μερίδες: 5
Για τα τηγανόψωμα
  •  4 γρ. (περίπου 1/2 φακελάκι) ξηρή μαγιά
  •  150 ml χλιαρό νερό
  •  250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  λίγο αλάτι
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού ξίδι
Για το πατέ από συκωτάκια
  •  110 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  •  400 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, καθαρισμένα από εξωτερικές ίνες
  •  2 κιτρινόφλουδα μακρουλά κρεμμυδάκια για στιφάδο, πολύ ψιλοκομμένα
  •  τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια θυμάρι
  •  1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
  •  100 ml κονιάκ
  •  50 ml Μαυροδάφνη Πατρών
  •  ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  φυλλαράκια από μυρώνια και καυκαλήθρες και σπόροι ροδιού, για το στόλισμα
Διαδικασία
Ζύμη
  1. Για να φτιάξουμε τηγανόψωμα με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, τη μαγιά και το νερό και αφήνουμε για 20 λεπτά στην άκρη.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι, ζυμώνοντας με τον γάντζο για 7-10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι ελαστικό.
  3. Το λαδώνουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Συκωτάκια
  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα συκωτάκια σε 30 γρ. από το βούτυρο σε δυνατή φωτιά για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το θυμάρι και τη σκόνη σκόρδου, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με τα δύο ποτά.
  3. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε.
  4. Πολτοποιούμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στον πολυκόφτη.
  5. Ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο βούτυρο, το οποίο θα λιώνει στο ζεστό μείγμα και θα το ομογενοποιήσει.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύσμα.
Τηγανόψωμα
  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρουλά φύλλα μήκους 15 εκ.
  2. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
  3. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα ζυμάρια ανά δύο για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν ωραία.
  4. Αλείφουμε κάθε τηγανόψωμο με μείγμα από τα συκωτάκια.
  5. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και διακοσμούμε με τα φύλλα μυρωδικού και τους σπόρους ροδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 800 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.