Κλασικό πολίτικο κοκκινιστό με ένα μυστικό νοστιμιάς: το τρίψιμο των χλωρών φασολιών με αλάτι!
- 800 γρ. φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
- 400 γρ. μοσχάρι από άπαχη σπάλα, σε κύβους 2-3 εκ.
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 2 φύλλα δάφνης
- 50 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (με τα ζουμιά τους)
- 1/2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη
- 30 ml ξίδι βαλσαμικό
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα φασολάκια με μοσχαράκι τας κεμπάπ, σε ένα σουρωτήρι βάζουμε τα φασολάκια, τα αλατίζουμε, τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να νοστιμίσουν έως ότου τα χρειαστούμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Προσθέτουμε τα 2 κρεμμύδια και τα φύλλα δάφνης και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, το δεντρολίβανο, την πάπρικα και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τρίτο κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε τα φασολάκια και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα μαϊντανού, τακτοποιούμε από πάνω, σε μία στρώση, το κρέας με τη σάλτσα και ρίχνουμε το βαλσαμικό ξίδι και τον υπόλοιπο μαϊντανό.
- Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε ίσα ίσα να καλύπτονται τα υλικά από τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.
Μπορούμε να το μαγειρέψουμε και με αρνί ή κοτόπουλο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.