Η συνταγή της ημέρας: ''Πατάτες τηγανητές με σάλτσα κιμά και ξερή μυζήθρα''

Άρτος και Θεάματα 17 Μαρτίου 2023

Μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το πιάτο κάθε φορά που μας έχει περισσέψει κιμάς, αλλά για όποιον θέλει να δοκιμάσει το φαγητό όπως το φτιάχνουν στον «Λελούδα», πήραμε και τη συνταγή για τη σάλτσα.

Το λένε και πιάτο του φτωχού. η συνταγή είναι από τη γιαγιά της πρώην μαγείρισσας του «λελούδα», της Άννας Βούρου.

Η γιαγιά της, η Άννα Καραγιάννη, ήταν προσφυγοπούλα από τον γέροντα της Μικράς Ασίας.

Τον ίδιο κιμά που κάνουν για τις πατάτες τον σερβίρουν και με τα μακαρόνια.

Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το πιάτο κάθε φορά που μας έχει περισσέψει κιμάς από μακαρόνια, αλλά για όποιον θέλει να δοκιμάσει το φαγητό ακριβώς όπως το φτιάχνουν στον «λελούδα», πήραμε και τη συνταγή για τη σάλτσα

10' προετοιμασία

1 ώρα και 30' μαγείρεμα

σύνολο: 1 ώρα και 40

υλικά μερίδες: 

  •  2 πατάτες μεγάλες, κομμένες για τηγανητές
  •  4 κουτ. σούπας σάλτσα κιμ
  •  ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για τη σάλτσα κιμά 

  •  1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά, με λίγο λίπος
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 ντομάτα, περασμένη στον πολυκόφτη
  •  2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτα
  •  6-7 ολόκληρα γαρίφαλο
  •  1 ξυλάκι κανέλα
  •  60 ml ξηρό κρασί της αρεσκείας μα
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

διαδικασία

  • για να φτιάξουμε τις πατάτες τηγανητές με σάλτσα κιμά και ξερή μυζήθρα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά και το κρεμμύδι μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά
  • προσθέτουμε το κρασί και αλατοπίπερο
  • ρίχνουμε και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση
  • προσθέτουμε τον πελτέ και τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά
  • προσθέτουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει η σάλτσα μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 1 ώρα
  • όταν μελώσει η σάλτσα, λίγο πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό
  • τηγανίζουμε τις πατάτες και μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε, τις αλατίζουμε και όπως είναι καυτές τις σερβίρουμε σε πιάτο και τις περιχύνουμε με περίπου τέσσερις κουταλιές της σούπας σάλτσα κιμά
  • πασπαλίζουμε τις πατάτες τηγανητές με τριμμένη ξερή μυζήθρα ή ό,τι τυρί προτιμά ο καθένας. 

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 776 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.