Η συνταγή της ημέρας: ''Πατάτες τηγανητές με σάλτσα κιμά και ξερή μυζήθρα''

Άρτος και Θεάματα 17 Μαρτίου 2023

Μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το πιάτο κάθε φορά που μας έχει περισσέψει κιμάς, αλλά για όποιον θέλει να δοκιμάσει το φαγητό όπως το φτιάχνουν στον «Λελούδα», πήραμε και τη συνταγή για τη σάλτσα.

Το λένε και πιάτο του φτωχού. η συνταγή είναι από τη γιαγιά της πρώην μαγείρισσας του «λελούδα», της Άννας Βούρου.

Η γιαγιά της, η Άννα Καραγιάννη, ήταν προσφυγοπούλα από τον γέροντα της Μικράς Ασίας.

Τον ίδιο κιμά που κάνουν για τις πατάτες τον σερβίρουν και με τα μακαρόνια.

Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το πιάτο κάθε φορά που μας έχει περισσέψει κιμάς από μακαρόνια, αλλά για όποιον θέλει να δοκιμάσει το φαγητό ακριβώς όπως το φτιάχνουν στον «λελούδα», πήραμε και τη συνταγή για τη σάλτσα

10' προετοιμασία

1 ώρα και 30' μαγείρεμα

σύνολο: 1 ώρα και 40

υλικά μερίδες: 

  •  2 πατάτες μεγάλες, κομμένες για τηγανητές
  •  4 κουτ. σούπας σάλτσα κιμ
  •  ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

για τη σάλτσα κιμά 

  •  1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά, με λίγο λίπος
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 ντομάτα, περασμένη στον πολυκόφτη
  •  2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτα
  •  6-7 ολόκληρα γαρίφαλο
  •  1 ξυλάκι κανέλα
  •  60 ml ξηρό κρασί της αρεσκείας μα
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

διαδικασία

  • για να φτιάξουμε τις πατάτες τηγανητές με σάλτσα κιμά και ξερή μυζήθρα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά και το κρεμμύδι μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά
  • προσθέτουμε το κρασί και αλατοπίπερο
  • ρίχνουμε και τα υπόλοιπα καρυκεύματα και αφήνουμε να πάρουν μία βράση
  • προσθέτουμε τον πελτέ και τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά
  • προσθέτουμε 3-4 ποτήρια ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει η σάλτσα μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 1 ώρα
  • όταν μελώσει η σάλτσα, λίγο πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό
  • τηγανίζουμε τις πατάτες και μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε, τις αλατίζουμε και όπως είναι καυτές τις σερβίρουμε σε πιάτο και τις περιχύνουμε με περίπου τέσσερις κουταλιές της σούπας σάλτσα κιμά
  • πασπαλίζουμε τις πατάτες τηγανητές με τριμμένη ξερή μυζήθρα ή ό,τι τυρί προτιμά ο καθένας. 

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 768 φορές

Πέθανε ο σπουδαίος στιχουργός Ισαάκ Σούσης

Ο Ισαάκ Σούσης είχε υπογράψει πολλά από τα τραγούδια στον δίσκο «Παυσίλυπο» που κυκλοφόρησε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το 1996. Είχε γράψει τους στίχους στα τραγούδια: «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Νότος», «Παλιός Στρατιώτης», «Έλα ψυχούλα μου», «Τερατάκια τσέπης», «Έτσι κι αλλιώς», «Εφάπαξ» κ.α.

Πέθανε ο μουσικός παραγωγός Quincy Jones

Ο Quincy Jones (Quincy Delight Jones Jr.), όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ήταν Αμερικανός μουσικός παραγωγός, τραγουδοποιός, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Jones, Άρνολντ Ρόμπινσον, επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο σπίτι του την Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Πέθανε ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης

Υπήρξε στυλοβάτης της σύγχρονης λαογραφικής έρευνας για τον πολιτισμό και τα έθιμα της Κρήτης ενώ για 25 χρόνια ενημέρωνε καθημερινά για την επικαιρότητα από το ραδιόφωνο τους κρητικούς

65ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Με ''Χρυσό Αλέξανδρο'' τιμήθηκαν η Ζυλιέτ Μπινός και ο Ρέιφ Φάινς - Η αναφορά στον Παΐσιο

Με πολλά χειροκροτήματα και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, οι χολιγουντιανοί αστέρες Ζυλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς βραβεύτηκαν σήμερα το βράδυ (01.11.2024) με τον «Χρυσό Αλέξανδρο»...