Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024: ''Κολοκύθα γεμιστή με κιμά, ρύζι, πράσα και μυρωδικά''

Άρτος και Θεάματα 18 Δεκεμβρίου 2024

Δεν χρειάζεται να είναι γιορτή για να σερβίρουμε αυτή την εντυπωσιακή κολοκύθα, ολόκληρη και καλοψημένη. Η γέμιση με κιμά, ρύζι και μυρωδικά παίρνει απίθανη νοστιμιά και ψήνεται τέλεια χωρίς να στεγνώνει.

Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

40' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 10'

Υλικά - Μερίδες: για 1 μεγάλη κολοκύθα
  •  1 στρογγυλή κολοκύθα, βάρους 4-5 κιλών
  •  1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από λάπα ή ελιά
  •  4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  3 μεγάλα πράσα (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  •  200 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο
  •  100 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία
  •  1 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
  •  χυμός από 2 - 3 λεμόνια (ή όσο μας αρέσει)
  •  1 κουτ. σούπας μαραθόσποροι, αλεσμένοι στον πολυκόφτη για να γίνουν σκόνη
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για την ολόκληρη κολοκύθα γεμιστή και φουρνιστή, αρχικά πλένουμε καλά την κολοκύθα εξωτερικά και τη σκουπίζουμε.
  2. Με μεγάλο μαχαίρι κόβουμε και αφαιρούμε το καπάκι από το πάνω μέρος, εκεί όπου βρισκόταν το κοτσάνι.
  3. Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε την κολοκύθα από σπόρια και ίνες.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει σπυρωτός και να αλλάξει χρώμα.
  5. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά.
  6. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό βραστό, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά -το μείγμα θα είναι κάπως ζουμερό. Δεν χρειάζεται να μαλακώσει εντελώς το ρύζι, αφού θα ψηθεί και μέσα στην κολοκύθα.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  9. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό της κολοκύθας με τον τριμμένο μαραθόσπορο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα της γέμισης, την κλείνουμε με το καπάκι της και τη βάζουμε σε βαθύ ταψί.
  11. Την αλείφουμε με λάδι και την τυλίγουμε καλά με λαδόκολλα ή με αλουμινόχαρτο.
  12. Την ψήνουμε για 1 ώρα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150° C και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα ακόμη.
  13. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά, την τρυπάμε με ένα σουβλάκι -πρέπει να διαπερνά τη σάρκα με ευκολία, διαφορετικά ψήνουμε για λίγο ακόμα.
  14. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τη λαδόκολλα ή το αλουμινόχαρτο και τη σερβίρουμε ολόκληρη στο κέντρο του τραπεζιού. Με κουτάλι παίρνουμε τη γέμιση μαζί με την ψημένη σάρκα της κολοκύθας, προσέχοντας να μην παρασύρουμε το εξωτερικό φλούδι.
Μυστικά

Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ζητάμε κιμά από στρογγυλό ή τρανς

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 43.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 237 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024: ''Κρεμμυδόπιτα με σταφίδες και κύμινο''

Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για τέσσερα φύλλα να ετοιμάσουμε την πίτα με δύο μεγάλα φύλλα βεροιώτικα (πολύ μεγάλα και λεπτά, κόβονται ακτινωτά και τα κομμάτια τους διπλώνονται όλα μαζί στο κέντρο).