Ό,τι πρέπει για τα κρύα βράδια αυτός ο τραχανάς, που είναι απλός και πεντανόστιμος. Μας τον ετοίμασε η Γιάννα Παπαγεωργίου από τον ξενώνα «Θουκυδίδης» στο Καπέσοβο.
- 180 γρ. τραχανάς, αλευρένιος ή σταρένιος
- 700 ml νερό
- 120 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 150 γρ. φέτα, σε κυβάκια
- πάπρικα, για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τραχανά με γάλα, τυρί και πάπρικα αρχικά βάζουμε, σε μια μέτρια κατσαρόλα, το νερό και τον τραχανά σε δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση (προσέχουμε γιατί φουσκώνει και «αφρίζει»).
- Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Τραβάμε από τη φωτιά μόλις ο τραχανάς αρχίσει να μελώνει.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε για να πάει παντού.
- Ρίχνουμε τη φέτα.
- Σερβίρουμε τον τραχανά με γάλα και τυρί σε μπολ και πασπαλίζουμε με πάπρικα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.