Η συνταγή της ημέρας: ''Ντοματοσαλάτα λεμονάτη με καρπούζι και μέντα''

Άρτος και Θεάματα 03 Ιουλίου 2023

Το τι πάει το καρπούζι στη ντοματοσαλάτα δεν λέγεται! Της δίνει μια ωραία δροσιά, άρωμα και γλύκα. Κι εννοείται κοπλιμεντάρει τέλεια το μελίχλωρο τυρί. Μια τολμηρή ιδέα!

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Για ακόμα πιο ωραία εμφάνιση, μπορούμε, αντί για κύβους, να κόψουμε την ψίχα του καρπουζιού με το ειδικό μικρό σκουπ που κόβει μπαλίτσες.

20' προετοιμασία
Σύνολο: 20'

Υλικά - Μερίδες: για 4 μερίδες
Για τη σαλάτα
  •  3 μεγάλες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες, σε μέτρια κομμάτια
  •  2-3 τρυφερές καρδιές μαρουλιού, σε μέτρια κομμάτια
  •  4 φλιτζ. τσαγιού μικροί κύβοι ψίχα από ώριμο καρπούζι (από περίπου 2 φέτες καρπούζι)
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  τα φύλλα από 4 κλωνάρια μέντα (εναλλακτικά βάζουμε δυόσμο, αλλά η μέντα ταιριάζει πιο πολύ), ψιλοκομμένα
  •  120 γρ. μελίχλωρο Λήμνου, σε μικρούς κύβους, ή 1 αβοκάντο, σε μικρούς κύβους (ή, ιδανικά, και τα δύο μαζί!)
Για τη σάλτσα
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  50 ml χυμός λάιμ + ξύσμα από 1 λάιμ
  •  20 γρ. μέλι, διαλυμένο σε 1 κουτ. σούπας καυτό νερό
  •  1/2 κουτ. γλυκού ανάμεικτο μπούκοβο, καυτερό και γλυκό
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1093 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευή 18 Απριλίου 2025: ''Σπανακόρυζο μεν, χωρίς λάδι δε''

Το θέλει το λαδάκι του το σπανακόρυζο, αλλά γίνεται ωραιότατο και χωρίς αυτό. Σ’ αυτή την αλάδωτη συνταγή, το σπανάκι το αχνίζουμε αντί να το σοτάρουμε, και το νοστιμίζουμε με μπόλικα μυρωδικά, σπαράγγια, ντομάτα και πολτό σουσαμιού.