Ντάκος με ντομάτες και κρίταμο και αντζούγιες που προσθέτουν έξτρα νοστιμιά και δένουν τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά.
- 2 ώριμες ντομάτες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 8 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι, ξεπλυμένα καλά και στεγνωμένα
- 4 μεγάλες πράσινες ελιές Χαλκιδικής (ή 8 ελιές Καλαμών), χωρίς κουκούτσια, σε μικρά κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 2 μεγάλες κριθαροκουλούρες μερικά φυλλαράκια από κρίταμο τουρσί για το διάκοσμο
- Για να φτιάξουμε ντάκο με αντζούγιες, ντομάτες και κρίταμο, ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες πάνω από το μούλτι ώστε να συγκεντρώσουμε τα υγρά.
- Βάζουμε στο μούλτι μισή ντομάτα και πολτοποιούμε.
- Σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτήρι τον πολτό πάνω από τις κριθαροκουλούρες ώστε να βραχούν καλά με τα υγρά της ντομάτας (αυτό το κάνουμε αντί να βρέξουμε τους ντάκους με νερό).
- Περιχύνουμε τους ντάκους με το μισό λάδι.
- Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα κομμάτια ντομάτας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε τα φιλέτα αντζούγιας κατά μήκος σε δύο λωρίδες ή τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το θυμάρι.
- Νοστιμίζουμε με ελάχιστο αλάτι (γιατί οι αντσούγιες και η κάππαρη είναι αλμυρά) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε το μείγμα στους ντάκους, βάζουμε σε κάθε ντάκο από λίγα φυλλαράκια κρίταμο τουρσί και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 52.