Ό,τι πρέπει για τα καθημερινό τραπέζι αυτά τα ιδιαίτερα χοιρινά μπιφτέκια, που γίνονται πολύ ζουμερά. Συνοδέψτε τα με λαδοπουρέ πιρουνάτο.
- 600 γρ. χοιρινός κιμάς
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 μέτρια πατάτα, χοντροτριμμένη
- 1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 αυγό
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κιλό πατάτες, πλυμένες, με τη φλούδα τους
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να μπορούμε να τον πλάσουμε εύκολα.
- Για το ψήσιμο των μπιφτεκιών, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο, βρέχουμε λίγο τα χέρια μας ώστε να μην κολλάει το μείγμα και το πλάθουμε σε 6 μεγάλα μπιφτέκια.
- Τα βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 18 - 20 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με πατάτες τηγανητές ή με λαδοπουρέ πιρουνάτο.
- Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις πατάτες για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν, τόσο που να μπορούμε να τις πιάσουμε και, όσο είναι ακόμα ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σ’ ένα βαθύ μπολ.
- Τις λιώνουμε με το πιρούνι σε χοντροθρυμματισμένο πουρέ, ρίχνοντας ταυτόχρονα το ελαιόλαδο
- Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 125.