Η συνταγή της ημέρας: ''Μπεκρή μεζέ με χοιρινό λαιμό, μανιτάρια και γλυκάδια''

Άρτος και Θεάματα 18 Ιουνίου 2023

Μια ιδιαίτερη εκδοχή του μπεκρή που είναι όσο πρέπει πλούσια, με ελατόμελο, μανιτάρια και μπόλικο κρασί, ένας μεζές αντάξιος γιορτινού τραπεζιού.

Γιώργος Φελεμέγκας

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος


«Στα μέρη μου ο μπεκρή μεζές μαγειρεύεται πολύ, σκέτος με χοιρινό ή μαζί με λαχανίδες», λέει ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  700 γρ. χοιρινός λαιμός, σε φέτες, χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια των 3 εκ.
  •  200 γρ. αρνίσια γλυκάδια (τα παραγγέλνουμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας)
  •  300 ml φρέσκο γάλα
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  100 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας, σε μέτρια κομμάτια
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
  •  1 πράσινη πιπεριά, σε λωρίδες
  •  50 γρ. πελτές ντομάτας
  •  1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  •  400 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  •  200 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  •  50 γρ. μέλι ελάτης
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε μπεκρή μεζέ με χοιρινό λαιμό, μανιτάρια και γλυκάδια, αρχικά καθαρίζουμε τα γλυκάδια από ίνες. Στη συνέχεια, τα πλένουμε καλά σε κρύο νερό και τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη με το γάλα και λίγο αλάτι για τουλάχιστον 4 ώρες. Τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον χοιρινό λαιμό για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα γλυκάδια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν κι αυτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το μπούκοβο και το κύμινο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό (ή το νερό) και το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το χοιρινό και να δέσει η σάλτσα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  7. Αφήνουμε τον μπεκρή μεζέ να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 540 φορές

Στον στρατιωτικό εισαγγελέα η Γεσθημανή Κουτούζογλου του Survivor

Η Γεσθημανή Κουτούζογλου κατηγορείται από τη Μονάδα της ότι κατά τη διάρκεια της κανονικής της άδειας μετέβη στο εξωτερικό δίχως να έχει αιτηθεί σχετική άδεια, και παρέμεινε πάνω από τρεις ημέρες στον Άγιο Δομίνικο