Η συνταγή της ημέρας: ''Μπαστουνάκια συκωτιού πανέ, με τζίντζερ και σάλτσα δαμάσκηνου''

Άρτος και Θεάματα 29 Δεκεμβρίου 2023

Η μαρινάδα με τζίντζερ και σόγια δίνει έξτρα νοστιμιά στο συκώτι, που εμφανίζεται στο γιορτινό τραπέζι με τραγανή σουσαμάτη κρούστα και μια θαυμάσια σάλτσα δαμάσκηνου.

Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


20' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 8-10
  •  1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι, κομμένο σε λωρίδες 2 εκ.
  •  λάδι για το τηγάνισμα
Για τη μαρινάδα
  •  4 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τριμμένη
  •  1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  100 ml σάλτσα σόγιας
Για το πανάρισμα
  •  100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 ασπράδια αυγών
  •  100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  •  60 γρ. σουσάμι
  •  60 γρ. μαυροκούκκι
Για τη σάλτσα
  •  1 βάζο μαρμελάδα δαμάσκηνο
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  •  1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  •  1/2 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  •  1/2-1 κουτ. γλυκού πιπέρι, χοντροτριμμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  •  4 εκ. φρέσκια ρίζα τζίντζερ, τριμμένη
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα μπαστουνάκια συκωτιού πανέ, με τζίντζερ και σάλτσα δαμάσκηνου, ξεκινάμε με τη σάλτσα δαμάσκηνου.
  2. Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 15 λεπτά.
Συκώτι
  1. Σε φαρδύ μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνουμε το συκώτι και μαρινάρουμε για 20 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά.
  2. Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι, σε άλλο τα χτυπημένα ασπράδια, σε τρίτο την τριμμένη φρυγανιά και σε ένα άλλο, τα δύο είδη σουσαμιού.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι, σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε τα μπαστουνάκια συκωτιού ένα ένα, πρώτα στο αλεύρι, μετά στα ασπράδια, στη συνέχεια στα σουσάμια και τέλος στην τριμμένη φρυγανιά.
  4. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με τη σάλτσα δαμάσκηνου σε μπολάκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 141.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 422 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.