Δοκιμάστε αυτόν τον ιδιαίτερο, νηστίσιμο μουσακά με την αρωματική γέμιση ντομάτας, μυρωδικών και καρυδόψιχας. Τον τόνο δίνει 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού.
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
- 4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
- 5 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1,5 κιλό φρέσκες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 350 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 350 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη
- λίγη κανέλα σκόνη
- λίγο κύμινο σκόνη
- λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- αλάτι, μαυροπίπερο
- 100 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
- Για να ετοιμάσουμε τον νηστίσιμο μουσακά, αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις βάζουμε σε ένα τρυπητό και τις αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας να φύγουν τα νερά.
- Σε άφθονο ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, και ύστερα τις μελιτζάνες.
- Αφήνουμε και τα δύο σε ξεχωριστά σκεύη με απορροφητικά χαρτιά, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
- Στον ταβά ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα με τη φρυγανιά και την καρυδόψιχα. Αυτή είναι η γέμιση μας
- Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε μία σειρά πατάτες και ρίχνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμιση.
- Κατόπιν στρώνουμε μία σειρά μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δηλαδή γέμιση, πατάτες κ.ο.κ.
- Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά μας να μας φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες.
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε στον φούρνο τον μουσακά και σε 30 λεπτά θα έχει ροδίσει και θα είναι έτοιμος.
- Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γιατί αλλιώς δεν θα κοπεί σωστά.