Τώρα που οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους είναι η κατάλληλη περίοδος να φτιάξετε αυτό το ωραίο πιλάφι. Εύκολο και γρήγορο βγαίνει σκέτο «γλύκισμα».
Υλικά
- 300γρ. μελιτζάνες (φλάσκες ή τσακώνικες), σε κύβους
- 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 150γρ. ρύζι για πιλάφι
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 700ml ζεστό ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
- 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
- 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό ρίχνετε τις μελιτζάνες, τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά. Τις στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 2
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 3
Προσθέτετε τον ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή), σκεπάζετε και βράζετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι.
Βήμα 4
Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και τις σταφίδες. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε 10 λεπτά να απορροφήσει τους υδρατμούς. Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή δυόσμο και σερβίρετε.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook