Η συνταγή της ημέρας: ''Μαριτότσι (maritozzi): η συνταγή για το θρυλικό γλυκό της Ρώμης''

Άρτος και Θεάματα 23 Ιουνίου 2024

Τα μαριτότσι είναι το πιο τυπικό γλύκισμα της Ρώμης.

Πρόκειται για «σάντουιτς» από μαλακά κι αφράτα ημίγλυκα ψωμάκια τύπου μπριός, γεμισμένα με άγλυκη σαντιγί.

Γαστρονόμος

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης


Τα μαριτότσι είναι το πιο τυπικό γλύκισμα της Ρώμης. Πρόκειται για «σάντουιτς» από μαλακά κι αφράτα ημίγλυκα ψωμάκια τύπου μπριός, γεμισμένα με άγλυκη σαντιγί.

Τα ψωμάκια είναι συνήθως μακρόστενα και κάποιες φορές περιέχουν σταφίδες ή κομματάκια σοκολάτας κι όταν ξεφουρνιστούν και κρυώσουν, αλείφονται με ένα σιρόπι που τα κάνει γυαλιστερά και ταυτόχρονα βοηθά στο να κολλήσει η ζάχαρη άχνη με την οποία συνήθως τα πασπαλίζουν.

Σερβίρονται σε κάθε καφέ και ζαχαροπλαστείο στην ιταλική πρωτεύουσα.

Λέγεται πως έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ρώμη, όπου ζυμώνονταν με αλεύρι, αυγά, μέλι, φλούδες εσπεριδοειδών, σταφίδες και κουκουνάρια, και τα έδινε στις μέλλουσες νύφες ο αρραβωνιαστικός τους, ιταλιστί «maritozzo».

Μπορεί να ακούγονται απλοϊκά ως ιδέα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται απλώς για ένα ψωμί με σαντιγί, αλλά στην πραγματικότητα είναι εθιστικά.

1 ώρα προετοιμασία
15' ψήσιμο
18 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 19 ώρες και 45'

Υλικά - Κομμάτια: 12
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 κουτ. σούπας μέλι
  •  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά (ή 8 γρ. νωπή, θρυμματισμένη)
  •  100 ml νερό
  •  120 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική + 3 κουτ. σούπας επιπλέον, για το γλάσο
  •  150 ml φρέσκο γάλα πλήρες 2 αυγά + 1 κρόκος για την επάλειψη
  •  90 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κομμάτια, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  •  8 γρ. αλάτι
  •  40 γρ. σταφίδες (προαιρετικά), μουσκεμένες για 1 ώρα σε ένα μπολ με κρύο νερό, καλά στυμμένες και σκουπισμένες
Για τη γέμιση
  •  300 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
Για το άλειμμα και το πασπάλισμα
  •  1 νεροπότηρο νερό
  •  3 κουτ. σούπας ζάχαρη ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Το προηγούμενο βράδυ
  1. Για να φτιάξουμε τα μαριτότσι ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ και ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 βράδυ. Όσο περισσότερο παραμείνουν μαζί τα αρωματικά συστατικά, τόσο πιο αρωματικό θα γίνει το μείγμα.
Την επόμενη μέρα
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 100 γρ. από το αλεύρι, τη μαγιά, το νερό και 1 κουτ. του γλυκού από τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει το μείγμα, ιδανικά σε ελαφρώς ζεσταμένο φούρνο, για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες και να διπλασιαστεί σε όγκο. Με άλλα λόγια, φτιάχνουμε ένα πρόχειρο προζύμι.
  2. Το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το γάλα κι ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε το αρωματικό μείγμα που ετοιμάσαμε από το προηγούμενο βράδυ και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέ- τουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο σε δόσεις και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία και ομοιογενή.
  4. Εάν η ζύμη είναι μαλακή, δεν ανησυχούμε, απλώς κάνουμε το εξής: τη βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε αρκετές φορές πάνω στον πάγκο με σκαστά χτυπήματα, με αλευρωμένα χέρια, προσθέτοντας παράλληλα και το αλάτι. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε τις σταφίδες, ζυμώνοντας ελαφρά για να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 4 ώρες.
  6. Όπως σε όλα τα προζυμένια παρασκευάσματα, ο χρόνος είναι ενδεικτικός και ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία, οπότε δεν βιαζόμαστε, περιμένουμε υπομονετικά μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει ικανοποιητικά.
  7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου 80 γρ. και τους δίνουμε ελαφρώς οβάλ σχήμα.
  8. Όσο ετοιμάζουμε το κάθε κομμάτι, κρατάμε τα υπόλοιπα τυλιγμένα με μεμβράνη ή πετσέτα, για να μη στεγνώσουν.
  9. Όταν όλα τα ψωμάκια είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  10. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  12. Αλείφουμε τα μαριτότσι με τον κρόκο και τα ψήνουμε σε μία από τις χαμηλές θέσεις του φούρνου για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  13. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  14. Αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τα φυλάσσουμε εκτός ψυγείου, καλά κλεισμένα, για 4-5 ημέρες.
Σιρόπι
  1. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Συναρμολόγηση
  1. Με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε κατά μήκος τα ψωμάκια μαριτότσι και τα γεμίζουμε με τη σαντιγί.
  2. Τα αλείφουμε ελαφρώς με λίγο από το σιρόπι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  3. Σερβίρουμε τα μαριτότσι αμέσως ή μέσα σε 2-3 ώρες το πολύ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 385 φορές

Παραολυμπιακοί αγώνες: Με 13 μετάλλια αποχαιρετά το Παρίσι η Ελλάδα

Το χρυσό μετάλλιο της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου στα 50μ ύπτιο (S4) ήταν το 3ο για την ελληνική αποστολή στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες και συνολικά 13ο, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην 32η θέση του πίνακα μεταλλίων!.

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο Αντώνης Τσαπατάκης θα είναι ο σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή λήξης

Η Τελετή Λήξης θα πραγματοποιηθεί ατην Κυριακή στο “Σταντ Ντε Φρανς” και μετά από απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, την ελληνική σημαία θα κρατήσει ο Αντώνης Τσαπατάκης.