Η συνταγή της ημέρας: ''Μανουρόπιτες από τη Φολέγανδρο''

Άρτος και Θεάματα 05 Αυγούστου 2024

Τις μανουρόπιτες στη Φολέγανδρο τις φτιάχνουν συνήθως το Μεγάλο Σάββατο με τυρί χλωρό, που είναι ένα μείγμα από μυζήθρα και μανούρα.

Εμείς μπορούμε να τις απολαύσουμε όλο τον χρόνο.

Ντίνα Άγα

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

1' προετοιμασία

30' ψήσιμο

30' αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 1'

Υλικά

Τεμάχια: 22

 1.200 γρ. μανούρα ή μανούρι

 800 γρ. μυζήθρα φρέσκια, μαλακή

 2 αυγά

 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 αλάτι

Για τη ζύμη

 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 1 φακελάκι (7-8 γρ.) ξηρή μαγιά

 200 ml ελαιόλαδο

 1 κουτ. γλυκού αλάτι

 περίπου 300 ml νερό

Διαδικασία

Γέμιση

Για να ετοιμάσουμε τις μανουρόπιτες Φολεγάνδρου σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Φύλλο

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το λάδι και το αλάτι.

Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό.

Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 22 ίσα μέρη και πλάθουμε σε μπαλάκια.

Σε μια λεία και αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο με διάμετρο 10-12 εκ.

Στο κέντρο κάθε μικρού φύλλου βάζουμε μπόλικη ποσότητα γέμισης, αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. περιμετρικά του δίσκου.

Ανασηκώνουμε το περιθώριο του φύλλου που έχουμε αφήσει χωρίς γέμιση και το τσιμπάμε γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας, για να δώσουμε στις μανουρόπιτες το χαρακτηριστικό σχήμα και να φράξουμε περιμετρικά τη γέμιση. Όσο περισσότερα τσιμπήματα κάνουμε, ανάλογα βέβαια με την εμπειρία μας, τόσο πιο όμορφες θα γίνουν οι μανουρόπιτες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Tακτοποιούμε τις μανουρόπιτες στη λαμαρίνα και τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεροψηθούν στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 378 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.