Τις μανουρόπιτες στη Φολέγανδρο τις φτιάχνουν συνήθως το Μεγάλο Σάββατο με τυρί χλωρό, που είναι ένα μείγμα από μυζήθρα και μανούρα.
Εμείς μπορούμε να τις απολαύσουμε όλο τον χρόνο.
Ντίνα Άγα
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
1' προετοιμασία
30' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 1'
Υλικά
Τεμάχια: 22
1.200 γρ. μανούρα ή μανούρι
800 γρ. μυζήθρα φρέσκια, μαλακή
2 αυγά
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι (7-8 γρ.) ξηρή μαγιά
200 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
περίπου 300 ml νερό
Διαδικασία
Γέμιση
Για να ετοιμάσουμε τις μανουρόπιτες Φολεγάνδρου σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Φύλλο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το λάδι και το αλάτι.
Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα απαλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 22 ίσα μέρη και πλάθουμε σε μπαλάκια.
Σε μια λεία και αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο με διάμετρο 10-12 εκ.
Στο κέντρο κάθε μικρού φύλλου βάζουμε μπόλικη ποσότητα γέμισης, αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. περιμετρικά του δίσκου.
Ανασηκώνουμε το περιθώριο του φύλλου που έχουμε αφήσει χωρίς γέμιση και το τσιμπάμε γύρω γύρω με τα δάχτυλά μας, για να δώσουμε στις μανουρόπιτες το χαρακτηριστικό σχήμα και να φράξουμε περιμετρικά τη γέμιση. Όσο περισσότερα τσιμπήματα κάνουμε, ανάλογα βέβαια με την εμπειρία μας, τόσο πιο όμορφες θα γίνουν οι μανουρόπιτες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Tακτοποιούμε τις μανουρόπιτες στη λαμαρίνα και τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεροψηθούν στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.