Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22.09.2024: ''Φιλέτα κοτόπουλου με αχλάδια και σάλτσα ξηρών καρπών''

Άρτος και Θεάματα 21 Σεπτεμβρίου 2024

Τα πρώτα αχλάδια της σεζόν έκαναν ήδη εμφάνιση στα μανάβικα και είναι ό,τι πρέπει για να σκαρώσουμε στο μπαμ ένα εύκολο φαγάκι με κοτόπουλο, για έναν αναπάντεχο μουσαφίρη.

Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food styling: Tina Webb

15' προετοιμασία
17' ψήσιμο
Σύνολο: 32'

Υλικά-Μερίδες: 4
  •  800 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, σε λωρίδες πάχους 3 εκ.
  •  3 αχλάδια Κρυστάλλια, ώριμα, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  3 κεδροκούκουτσα (είναι οι καρποί του κέδρου, με έντονο άρωμα και ελαφρώς πικρή γεύση. Τους βρίσκουμε ολόκληρους σε μπαχαράδικα)
  •  80 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σος ξηρών καρπών
  •  1 κουτ. σούπας φιστικοβούτυρο
  •  80 ml χυμός πορτοκαλιού
  •  20 ml χυμός λεμονιού
  •  30ml ελαιόλαδο
  •  1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  1/2 κουτ. σούπας χοντροκοπανισμένο καβουρδισμένο φουντούκι (σε αντικολλητικό τηγάνι, για 1 - 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
  •  το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα φιλέτα κοτόπουλου με αχλάδια και σάλτσα ξηρών καρπών, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα αχλάδια και τα κεδροκούκουτσα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. (Φροντίζουμε τα αχλάδια να είναι αρκετά ώριμα, ώστε να μαλακώσουν στον ίδιο χρόνο με το κοτόπουλο.)
  2. Αφαιρούμε τα κεδροκούκουτσα, ρίχνουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το κρασί, αφήνουμε περίπου 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετριάζουμε τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να μαλακώσουν τα αχλάδια, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Αδειάζουμε σε πιατέλα.
Σάλτσα
  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το φυστικοβούτυρο με το πορτοκάλι, το λεμόνι, το λάδι, το θυμάρι, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  2. Αδειάζουμε σε μπολ, ρίχνουμε το φουντούκι και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε.
  3. Σερβίρουμε τη σάλτσα δίπλα στο κοτόπουλο με τα αχλάδια, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 115.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 101 φορές