Αυτά τα αυγά με λουκάνικα (αγριογούρουνου!) και γλυκά πράσα σε πικάντικη κόκκινη σάλτσα θα τα θυμόμαστε για καιρό. Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Ιανουαρίου με την Καθημερινή με μια δυνατή μαγειρική ομάδα στήνουμε ένα τεμπέλικο κυριακάτικο ελληνικό πρωινό στο σπίτι με φίλους.
- 4 αυγά
- 200 γρ. λουκάνικο, κατά προτίμηση αγριογούρουνου, σε λεπτές φέτες
- 1 πράσο, σε μέτριες φέτες
- 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- περίπου 200 ml κεφίρ, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 1 κιλό ντοματίνια, καλά πλυμένα
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος κόλιανδρος
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 3 πιπερίτσες τσίλι (ή όσο αντέχουμε), ψιλοκομμένες
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τα αυγά με κόκκινη σάλτσα, πράσο, λουκάνικο αγριογούρουνου και κεφίρ, ξεκινάμε με τη σάλτσα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Σε ένα ταψάκι βάζουμε τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, το σουμάκ, τη ζάχαρη, τον πελτέ, τις πιπερίτσες τσίλι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε, τα στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι τα ντοματίνια να πάρουν χρώμα και να ζαρώσει η φλούδα τους.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν τα υλικά για 3-4 λεπτά και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τα πράσα, αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουτ. σούπας νερό και τα μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, που ιδανικά να μπαίνει και στον φούρνο, σοτάρουμε τα λουκάνικα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε γύρω στα 300 γρ. από τη σάλτσα (αν περισσέψει σάλτσα, τη διατηρούμε σε μπολ στο ψυγείο, για σάντουιτς, για τα ζυμαρικά μας κ.ά.) και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Σπάμε τα αυγά για να γίνουν μάτια μέσα στη σάλτσα χωρίς να τα ανακατέψουμε.
- Σκορπίζουμε τα πράσα κατά τόπους πάνω από τη σάλτσα στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σφίξει το ασπράδι.
- Στη συνέχεια βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο, στο ψηλότερο ράφι (αν το τηγάνι μας δεν έχει μεταλλικό χερούλι, το τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο), και ψήνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να ψηθεί και ο κρόκος, αλλά να παραμείνει μελάτος.
- Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε με λίγο κεφίρ, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 228.