Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024: ''Μπακαλιάρος πλακί με πατάτες''

Άρτος και Θεάματα 08 Νοεμβρίου 2024

Ο καραβομάγειρας Νίκος Συρίγος, πέρασε 43 χρόνια μαγειρεύοντας εν πλω.

Μας ετοιμάζει παστό μπακαλιάρο πλακί με πατάτες και θυμάται: «Προσευχή κάναμε πριν από τα γεύματα. Και δύο φορές, ευτυχώς μονάχα δύο φορές, χρειάστηκε να προσευχηθούμε σε όλους τους Αγίους…»

Λόγια και γεύσεις της πλώρης από 13 καραβομάγειρες στον Γαστρονόμο Νοεμβρίου που κυκλοφορεί την Κυριακή με την Καθημερινή. 

Νίκος Συρίγος
Φωτογραφία: Κωσταντίνος Τσακαλίδης

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  700 γρ. φιλέτο παστού μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο* και κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  •  1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  •  8 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  •  2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  •  1/2 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
  •  2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  3 φύλλα δάφνης
  •  400 ml ελαιόλαδο
  •  6 ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
Διαδικασία
  1. Για τον μπακαλιάρο πλακί με πατάτες, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη και 600 ml νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, το πιπέρι και αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  6. Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα μέτριο ταψί και από πάνω τακτοποιούμε τον μπακαλιάρο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα δεν καλύπτει τον μπακαλιάρο, τότε συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
  7. Ρίχνουμε την κανέλα και τις δάφνες, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 813 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.