Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024: ''Γαρίδες με πράσα λαδερά και λεμονάτα''

Άρτος και Θεάματα 30 Νοεμβρίου 2024

Νηστίσιμο, ελαφρύ και πολύ νόστιμο είναι αυτό το μαγειρευτό με πιάτο με γαρίδες Αμβρακικού και πράσα.

Λουκάς Μαϊλερ
Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή

30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση Αμβρακικού, καθαρισμένες (κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη για τον ζωμό)
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
  •  3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  150 ml λευκό γλυκό κρασί
  •  1.000 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε χοντρές ροδέλες
  •  200 γρ. κιτρινόφλουδα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  χυμός και ξύσμα από 3 λεμόνια
  •  1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  200 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε γαρίδες με πράσα λαδερά και λεμονάτα, ξεκινάμε με τον ζωμό.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, μαζί με τη δάφνη, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1 λεπτό και ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τον ζωμό για 30 λεπτά.
  4. Τον σουρώνουμε, πιέζοντας καλά τα υλικά μέσα από λεπτή σήτα για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά τους. Πετάμε τα υλικά και αφήνουμε τον ζωμό στην άκρη.
Γαρίδες με πράσα
  1. Κρατάμε στην άκρη 40 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε όσο έχει μείνει σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
  2. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν.
  3. Ρίχνουμε τον ζωμό που αφήσαμε στην άκρη, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  5. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τακτοποιούμε τις γαρίδες σε στρώση πάνω στα πράσα.
  6. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο που αφήσαμε στην άκρη, κλείνουμε ξανά την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σκεπασμένη κατσαρόλα κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 642 φορές

Ανακαλύψτε την Ομορφιά της Φύσης με τα Προϊόντα Περιποίησης από το Natans Cosmetics

Στην εποχή που η αναζήτηση για φυσικά και βιολογικά προϊόντα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, το Natans Cosmetics προσφέρει μια μοναδική επιλογή προϊόντων περιποίησης προσώπου, σώματος και μαλλιών, που συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την αγνότητα της φύσης.

Ο Μόντο Ντουπλάντις αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής του κόσμου στο στίβο αφήνοντας πίσω του τον Μίλτο Τεντόγλου

Στα βραβεία της World Athletics, ο Μόντο Ντουπλάντις νίκησε τον Τεντόγλου και τον Ινγκεμπρίγκτσεν στην ψηφοφορία του κοινού και κατέκτησε το βραβείο του κορυφαίου αθλητή του στίβου για το 2024.