Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ένα γρήγορο και ελαφρύ σνακ για να μας «κρατήσει» μέσα στην μέρα.
- 800 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
- 50 γρ. σουσάμι ή ηλιόσπορος ή άλλα σπόρια της αρεσκείας μας
- 200 ml ελαιόλαδο
- Για να φτιάξουμε τα κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Πλάθουμε με τη ζύμη λεπτά κορδόνια, τα οποία αραδιάζουμε στη λαμαρίνα Αφήνουμε μια σχετική απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
- Ψήνουμε τα κριτσίνια για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.
- Συνοδεύουμε τα κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι με ντοματίνια, ελιές, καρότο και αγγούρι σε μπαστουνάκια, σκληρό ή κρεμώδες τυρί της αρεσκείας μας.