Η συνταγή της ημέρας: ''Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι''

Άρτος και Θεάματα 01 Απριλίου 2024

Κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ένα γρήγορο και ελαφρύ σνακ για να μας «κρατήσει» μέσα στην μέρα.

Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

15' προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 35'

Υλικά - Τεμάχια: περίπου 40
  •  800 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, για ψωμί
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  2 ντομάτες μέτριες, τριμμένες
  •  50 γρ. σουσάμι ή ηλιόσπορος ή άλλα σπόρια της αρεσκείας μας
  •  200 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε τα κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι, ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  3. Πλάθουμε με τη ζύμη λεπτά κορδόνια, τα οποία αραδιάζουμε στη λαμαρίνα Αφήνουμε μια σχετική απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
  4. Ψήνουμε τα κριτσίνια για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  5. Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο για περίπου 1 εβδομάδα.
  6. Συνοδεύουμε τα κριτσίνια με ντομάτα, ελαιόλαδο και σουσάμι με ντοματίνια, ελιές, καρότο και αγγούρι σε μπαστουνάκια, σκληρό ή κρεμώδες τυρί της αρεσκείας μας.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 930 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.