Η συνταγή της ημέρας:''Κρεμμυδόπιτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, χωρίς φύλλο''

Άρτος και Θεάματα 06 Φεβρουαρίου 2024

Αυτή η εύκολη κρεμμυδόπιτα είναι στην ουσία ένα είδος ζυμαρόπιτας με μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι. Τη σερβίρουμε ως πρωινό, ως κολατσιό, ή ως ορεκτικό.

Ελένη Μάνου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης - Food styling: Σταυρούλα Φούτσα


Είναι ένα είδος ζυμαρόπιτας που παλιότερα φτιαχνόταν με ένα μέρος από τη ζύμη του ψωμιού. Κρατούσαν στην άκρη ένα κομμάτι και το ζύμωναν με φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο ή μάραθο και λαδάκι. Το ταψί με την πίτα τούτη έμπαινε στον ξυλόφουρνο πρώτο, για να δοκιμάσουν πόσο έτοιμος είναι για το ψωμί, και φυσικά για να φάνε κάτι διαφορετικό τα παιδιά αλλά και οι ίδιες οι νοικοκυρές, που δεν ξεκουράζονταν σχεδόν ποτέ. Τον χειμώνα έφτιαχναν την κρεμμυδόπιτα με κρεμμύδια ξερά.


35' προετοιμασία
45' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά - Μερίδες: 8
  •  2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
  •  1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
  •  1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σταρένιο κίτρινο, για ζύμες
  •  2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  3 κουτ. σούπας ξίδι
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το ταψί
  •  2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  10-12 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  1 μάτσο άνηθος ή μάραθος, ψιλοκομμένος
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κρεμμυδόπιτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, χωρίς φύλλο, σε ένα σουρωτήρι ανακατεύουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο αλάτι και τα μαραίνουμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας.
  2. Τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να στραγγίξουν τα περιττά υγρά.
  3. Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα άλευρα.
  4. Προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σταδιακά, προσθέτουμε όσο από το νερό χρειάζεται, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό.
  6. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το μυρωδικό που επιλέξαμε και ανακατεύουμε καλά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  8. Λαδώνουμε το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου και αδειάζουμε εκεί τον χυλό που φτιάξαμε.
  9. Ψήνουμε για 35-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η πίτα.
  10. Αν θέλουμε, για να σιγουρευτούμε ότι θα ροδίσει καλά και η κάτω πλευρά, μόλις λαδώσουμε το ταψί, το βάζουμε κι αυτό να προθερμανθεί στον φούρνο, μέχρι το λάδι να κάψει. Αδειάζουμε τότε τον χυλό στο καυτό ταψί και ψήνουμε την πίτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 966 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025: ''Βιτωλιάνικο χοιρινό με πράσα, σέλινο και αυγολέμονο''

Πρόκειται για ένα κλασικό γιορτινό χοιρινό πρασοσέλινο που φτιάχνουν στο Βιτώλιο ή Μοναστήρι (σημερινή Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία), μια ανάσα από τα σύνορα με τον Νομό Φλώρινας.

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.