Η συνταγή της ημέρας:''Κοτόπουλο ηπειρώτικο με πιπεριές, μπαχαρικά και βούτυρο''

Άρτος και Θεάματα 02 Σεπτεμβρίου 2023

Ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό κοκκινιστό με κοτόπουλο, ωραία μελωμένη σάλτσα ντομάτας και μπόλικα μπαχαρικά.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb


30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά-Μερίδες: 4-6
  •  1 κοτόπουλο περίπου 1.300 γρ. (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε 6-8 κομμάτια και να βγάλει την πέτσα)
  •  3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  8 πιπεριές κέρατο, σε μέτρια καρέ
  •  600 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε μέτρια καρέ
  •  5 κόκκοι μπαχάρι, χοντροκοπανισμένοι
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1 κουτ. γλυκού πικάντικη πάπρικα
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  •  1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  •  70 γρ. πρόβειο βούτυρο ή αγελάδος
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο ηπειρώτικο με πιπεριές, μπαχαρικά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και στο ίδιο βούτυρο ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, τις πιπεριές, το μπαχάρι, τη δάφνη, την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο.
  2. Σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το κοτόπουλο (εκτός από το στήθος, που θέλει λιγότερο χρόνο) και νερό τόσο ώστε να το σκεπάσει κατά τα 2/3, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα κομμάτια του στήθους και το θυμάρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για ακόμα 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και να «δέσει» η σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 676 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.