Η συνταγή της ημέρας: ''Κολοκυθοκεφτέδες με τυρί από τη Μικρά Ασία''

Άρτος και Θεάματα 09 Ιουνίου 2024

Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο δίπλα σε ένα καραφάκι ούζο ή μια παγωμένη μπίρα από αυτούς τους μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες με τυρί;

Δωρίτα Τσουρουκτσόγλου

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης


Η μητέρα μου βρέθηκε από τη Μικρά Ασία στη Δράμα. Εκεί μεγάλωσα και εγώ. Οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν καθημερινό φαγητό, αλλά φτιαχνόταν και στα γρήγορα ως μεζές που θα συνοδεύει κρασί ή τσίπουρο. Στο μυαλό μου είναι συνδεδεμένο με το καλοκαίρι, τότε είχαμε κολοκυθάκια αποκλειστικά το καλοκαίρι, όχι όπως τώρα που βρίσκουμε όλο τον χρόνο θερμοκηπίου. Συνοδεύεται με γιαούρτι στραγγιστό με άνηθο».

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά - Μερίδες: 3-4
  •  6 κολοκυθάκια μέτρια, καθαρισμένα
  •  200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  •  400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •  3 αυγά, χτυπημένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  •  1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  1. Για τους κολοκυθοκεφτέδες με τυρί, τρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά, να στραγγίξουν.
  2. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (λίγο αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή). Ανακατεύουμε καλά.
  4. Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, στους 170-180°C).
  5. Μόλις το λάδι κάψει, με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές μείγματος.
  6. Τηγανίζουμε σε δόσεις των 7-8 τεμαχίων, για περίπου 4-5 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  7. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 627 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.