Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο δίπλα σε ένα καραφάκι ούζο ή μια παγωμένη μπίρα από αυτούς τους μυρωδάτους κολοκυθοκεφτέδες με τυρί;
Η μητέρα μου βρέθηκε από τη Μικρά Ασία στη Δράμα. Εκεί μεγάλωσα και εγώ. Οι κολοκυθοκεφτέδες ήταν καθημερινό φαγητό, αλλά φτιαχνόταν και στα γρήγορα ως μεζές που θα συνοδεύει κρασί ή τσίπουρο. Στο μυαλό μου είναι συνδεδεμένο με το καλοκαίρι, τότε είχαμε κολοκυθάκια αποκλειστικά το καλοκαίρι, όχι όπως τώρα που βρίσκουμε όλο τον χρόνο θερμοκηπίου. Συνοδεύεται με γιαούρτι στραγγιστό με άνηθο».
- 6 κολοκυθάκια μέτρια, καθαρισμένα
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 3 αυγά, χτυπημένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- Για τους κολοκυθοκεφτέδες με τυρί, τρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά, να στραγγίξουν.
- Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (λίγο αλάτι, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή). Ανακατεύουμε καλά.
- Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, στους 170-180°C).
- Μόλις το λάδι κάψει, με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλιές μείγματος.
- Τηγανίζουμε σε δόσεις των 7-8 τεμαχίων, για περίπου 4-5 λεπτά την κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με τυρί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.