Το τσιγαριαστό κατσίκι μαζί με τον μάραθο μάς ταξιδεύουν αμέσως στην Κρήτη. Μεζές περιωπής! Είναι μία από τις 62 συνταγές από το οδοιπορικό μας στα καφενεία της Κρήτης, που «μαγειρεύουν» το καλοκαίρι μας.
Το φαγητό αυτό σηκώνει μεγάλη ποσότητα αμάραθου, όπως λένε τον μάραθο στην Κρήτη. Ο Γιάννης μαζεύει άγριο μάραθο που φυτρώνει στο βουνό και προσθέτει γενναίες ποσότητες σχεδόν σε όλα τα φαγητά που μαγειρεύει.
Στο κατσικάκι μπορεί να πρόσθεσε πολύ παραπάνω από ένα μάτσο, και ο ίδιος προτείνει, αν μας αρέσει, να μην τον λυπηθούμε, και να βάλουμε και δύο ή ακόμη και τρία ματσάκια. Οι μεγάλες ποσότητες μάραθου κάνουν το φαγητό να θυμίζει πιο πολύ το φρικασέ.
- 1 κιλό κατσικάκι από μπούτι ή παϊδάκια, σε μικρές μερίδες
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά κυβάκια
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μάτσο μάραθος, χονδροκομμένος (ή άνηθος)
- 3-4 πατάτες, σε κυβάκια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε το κατσίκι τσιγαριαστό με πατάτες και αμάραθο, ξεκινάμε βάζοντας μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να χρυσαφίσει για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κατσικάκι και αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για περίπου μισή ώρα με σκεπασμένο καπάκι.
- Ρίχνουμε τον μάραθο, προσθέτουμε νερό για να σκεπάσει το κρέας και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
- Όταν είναι μισομαγειρεμένο το κρέας, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και οι πατάτες.
- Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.