Ένα πιάτο με πλούσιο χρώμα, άρωμα και γεύση. Δοκιμάστε το αυτό το κατσίκι που ψήνεται με θυμάρι και καρότα στη γάστρα, είναι ιδανικό για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.
- 3 κιλά κατσίκι, κατά προτίμηση σπάλα και μπούτι, με το κόκαλο, σε κομμάτια των 200 γρ.
- 2 κιλά καρότα, όσο γίνεται πιο μικρά, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες των 2 - 3 εκ.
- τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα (σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1½ κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- χυμός από 2 πορτοκάλια χυμός από 1/2 λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το κατσίκι με θυμάρι και καρότα στη γάστρα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Βάζουμε το κρέας στη γάστρα και το τρίβουμε με αλάτι, πιπέρι και τη μισή ποσότητα θυμαριού.
- Τρυπάμε σε διάφορα μέρη το κρέας και παραχώνουμε τη μισή ποσότητα σκόρδου.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρότα και το υπόλοιπο σκόρδο, το υπόλοιπο θυμάρι και αλατοπίπερο, και τα σκορπίζουμε γύρω από το κατσίκι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το μέλι, τη μουστάρδα, τους χυμούς εσπεριδοειδών και το λάδι και περιχύνουμε το κατσίκι και τα καρότα.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν το κρέας και τα καρότα.
- Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160° C.
- Βγάζουμε για λίγο τη γάστρα από το φούρνο, γυρίζουμε το κρέας, ανακατεύουμε ελαφρώς τα καρότα και συνεχίζουμε το ψήσιμο με σκεπασμένη τη γάστρα για άλλα 20 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα (προσεκτικά για να μην καούμε) και ψήνουμε για άλλα 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας καλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.