Η συνταγή της ημέρας: ''Κατσικάκι κατσαρόλας με κολοκυθάκια από τη Μύκονο''

Άρτος και Θεάματα 13 Ιουλίου 2024

Στο σπίτι της κ. Φραντζέσκας Χανιώτη ακόμα ζει και βασιλεύει η νοστιμιά της παλιάς Μυκόνου. Στην κουζίνα της μας μαγείρεψε τα πιο τρυφερά κολοκυθάκια με κατσίκι στην κατσαρόλα.

Μια μόνο από τις 95 συνταγές που καταγράψαμε στο μεγάλο αφιέρωμα του Γαστρονόμου, «Οι μαγείρισσες των Κυκλάδων».

Κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την Καθημερινή.

Φραντζέσκα Χανιώτη

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου


Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που αφθονούν τα κολοκύθια, οπότε τα κάναμε με τα αυγά, τηγανητά, πίτα, και τα βάζαμε φυσικά και στο κυριακάτικο φαΐ. Είναι πολύ νόστιμο το κατσικάκι με τα κολοκύθια.

Το φτιάχνουμε με τα πρώτα, μικρά κολοκυθάκια, τα τρυφερά που τα κόβουμε για να αραιώσουμε τις κολοκυθιές, ώστε να βγουν μεγάλα τα επόμενα και να φτουρήσουν», λέει η Φραντζέσκα.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  1 κιλό κατσίκι χεράκι ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες, με το κόκαλο
  •  10 κολοκυθάκια τρυφερά και μικρά, καθαρισμένα και ολόκληρα
  •  16 πατάτες μικρές, καθαρισμένες και ολόκληρες
  •  1 μέτρια ώριμη ντομάτα, τριμμένη
  •  1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη και ολόκληρη
  •  60 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε το κατσικάκι κατσαρόλας με κολοκυθάκια πλένουμε καλά το κρέας. Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1/2 λεπτό, ίσα ίσα να αρωματίσει το λάδι.
  3. Το αφαιρούμε. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος στην άκρη.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές
  6. Προσθέτουμε τη ν τομάτα και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  7. Ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
  8. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  9. Αλατοπιπερώνουμε τις πατατούλες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.
  10. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται, σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά.
  11. Ρίχνουμε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια μαζί με τα ζουμάκια που θα έχουν βγάλει και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 434 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.