Η κοκκινιστή κατσίκα είναι μεζές έμπειρος και ουσιαστικός. Αν θέλουμε τη σερβίρουμε και ως κυρίως γεύμα με μακαρόνια και τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Αυτό το φαγητό φτιάχνεται με μεγάλης ηλικίας ζώο. Μπορούμε όμως να το φτιάξουμε και με κατσικάκι γάλακτος, αν θέλουμε να είναι πιο τρυφερό το κρέας, και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και λιγότερη ώρα μαγείρεμα.
- 1.200 γρ. κατσικίσιο μπούτι, σε μικρές μερίδες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 250 ml ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να ετοιμάσουμε την κοκκινιστή κατσίκα, σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει βράση και να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά και όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθεί το φαγητό.
- Το σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Αν θέλουμε να το φάμε για κυρίως αντί για μεζέ, σερβίρουμε την κοκκινιστή κατσίκα με μακαρόνια και τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.