Η συνταγή της ημέρας: ''Καρπουζόπιτα''

Άρτος και Θεάματα 09 Αυγούστου 2023

Η καρπουζόπιτα είναι ένα ωραίο παραδοσιακό γλυκό της Φολεγάνδρου και της Μήλου. Νόστιμη και αρωματική, ό,τι πρέπει για τον καφέ!

Αντωνία Κατή

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή - Food styling: Dawn Brown -
Βοηθός Food Stylist: Αλεξάνδρα Τασουνίδου


25' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά - Κομμάτια: 10
  •  500 γρ. ψίχα καρπουζιού, σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια
  •  50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  •  140 γρ. (1 κούπα + 3 κοφτές κουτ. σούπας) κορν φλάουρ ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  60 γρ. (3 κουτ. σούπας) μέλι + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα ή σύμφωνα με το γούστο μας
  •  1 κουτ. σούπας ψιλό σιμιγδάλι
  •  σουσάμι, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την καρπουζόπιτα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε την ψίχα καρπουζιού σε ένα βαθύ μπολ και τη λιώνουμε με πιρούνι, φροντίζοντας να μείνουν μερικά κομματάκια και να μη διαλυθεί όλη και γίνει πουρές.
  2. Προσθέτουμε τα 50 ml ελαιόλαδο, όλη την ποσότητα κορν φλάουρ (ή το αλεύρι), το μπέικιν πάουντερ, τα 60 γρ. μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι, ρίχνοντας και στα τοιχώματα. Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα καρπουζιού και το απλώνουμε με σπάτουλα ή με ένα κουτάλι, μέχρι να έχει παντού πάχος 1,5 εκ.
  4. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την πίτα για 50-55 λεπτά. Την ξεφουρνίζουμε και, όσο είναι ζεστή, την αλείφουμε με πινέλο με τις 2 κουτ. σούπας μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σε καρεδάκια (ρόμβους) και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 406 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.