Η καρπουζόπιτα είναι ένα ωραίο παραδοσιακό γλυκό της Φολεγάνδρου και της Μήλου. Νόστιμη και αρωματική, ό,τι πρέπει για τον καφέ!
- 500 γρ. ψίχα καρπουζιού, σε κομμάτια, χωρίς κουκούτσια
- 50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
- 140 γρ. (1 κούπα + 3 κοφτές κουτ. σούπας) κορν φλάουρ ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 60 γρ. (3 κουτ. σούπας) μέλι + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα ή σύμφωνα με το γούστο μας
- 1 κουτ. σούπας ψιλό σιμιγδάλι
- σουσάμι, για το πασπάλισμα
- Για να ετοιμάσουμε την καρπουζόπιτα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε την ψίχα καρπουζιού σε ένα βαθύ μπολ και τη λιώνουμε με πιρούνι, φροντίζοντας να μείνουν μερικά κομματάκια και να μη διαλυθεί όλη και γίνει πουρές.
- Προσθέτουμε τα 50 ml ελαιόλαδο, όλη την ποσότητα κορν φλάουρ (ή το αλεύρι), το μπέικιν πάουντερ, τα 60 γρ. μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι, ρίχνοντας και στα τοιχώματα. Αδειάζουμε στο ταψί το μείγμα καρπουζιού και το απλώνουμε με σπάτουλα ή με ένα κουτάλι, μέχρι να έχει παντού πάχος 1,5 εκ.
- Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την πίτα για 50-55 λεπτά. Την ξεφουρνίζουμε και, όσο είναι ζεστή, την αλείφουμε με πινέλο με τις 2 κουτ. σούπας μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή σε καρεδάκια (ρόμβους) και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.