Κατακόκκινη ζουμερή ντομάτα, καπνιστό αλλαντικό και φλογερή πιπεριά, είναι τα υλικά της λαχταριστής μακαρονάδας «αματριτσάνα». Έτοιμη σε μόλις 15 λεπτά.
Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη – Menarin
- 500 γρ. μπουκατίνι (ή μακαρόνια για παστίτσιο, νο 3)
- 350 γρ. guanciale (γκουαντσιάλε, ιταλικό αλλαντικό από χοιρινά μάγουλα – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντέλι. Αν δεν βρούμε, βάζουμε καπνιστή χοιρινή πανσέτα καλής ποιότητας), σε μέτρια καρέ
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (αυξομειώνουμε την ποσότητα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
- 5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες, με το ζουμί τους
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τα φύλλα από 5-6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο (ή κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας)
- Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα amatriciana, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το αλλαντικό με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπούκοβο για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο και βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
- Με μια λαβίδα για μακαρόνια βγάζουμε τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα (χωρίς να τα σουρώσουμε), τα βάζουμε στο σκεύος με τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε, μοιράζουμε τα μακαρόνια στα πιάτα, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και το τυρί και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.