Με κοτόπουλο, κατσίκι, μοσχάρι και αρνί γίνεται αυτό το ενδιαφέρον και διαφορετικό από το κλασικό γκιούλμπασι. Ιδανικό τόσο για μεζές όσο και για κυρίως μαζί με πατάτες τηγανητές ή ένα πιλάφι.
Το γνωστό γκιούλμπασι ή γκιούλμπαστι είναι αρνίσιο μπουτάκι με σκόρδα και αλατοπίπερο, αλειμμένο με βούτυρο ή λάδι και τριγυρισμένο με λίγους κύβους κεφαλοτύρι. Το τυλίγουν σε λαδόχαρτο και το ψήνουν στο φούρνο. Τρώγεται κρύο και ζεστό και συνηθίζεται κυρίως στην Πελοπόννησο. Εδώ είναι ένα διαφορετικό παρασκεύασμα με το ίδιο όνομα που προέρχεται από την Αμάσεια. Τη συνταγή μου έδωσε η κυρία Νίτσα Τσοπλακτσόγλου, πρόσφυγας από την Αμάσεια που ζει στην Έδεσσα. Ο συνδυασμός των κρεάτων κάνει το φαγητό πιο νόστιμο και πιο ενδιαφέρον. Μπορείτε να το βγάλετε ως μεζέ για το κρασάκι αλλά και να το σερβίρετε ως κύριο πιάτο οπότε θα το συνοδέψετε με ρύζι ή τηγανητές πατάτες.
- 1/2 κοτόπουλο (καλύτερα ελευθέρας βοσκής)
- 1/2 κιλό κατσίκι (από χεράκι, προτιμότερο)
- 1/2 κιλό μοσχάρι (λαιμό ή κιλότο καλύτερα)
- 1/2 κιλό αρνί μεγάλο (ζυγούρι, προτιμήστε πλευρά)
- 1/2 κιλό χοιρινό (λαιμό ή μπριζόλες)
- αλάτι και πιπέρι
- 200 γρ. κασέρι σε κυβάκια*
- 50 γρ. γραβιέρα γλυκιά, Δωδώνης ή Κρήτης, σε κυβάκια*
- Για να ετοιμάσουμε το γκιούλμπασι με ανάμεικτα κρεατικά, ζητάμε από τον κρεοπώλη να λιανίσει τα κρεατικά, να γίνουν μικρότερα κομμάτια.
- Φροντίζουμε να υπάρχουν και μερικά κόκαλα για νοστιμιά.
- Τα βάζουμε στη γάστρα και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Σκορπίζουμε τα τυριά ανάμεσα στο κρέας.
- Προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, κλείνουμε ερμητικά το σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C, μέχρι να μαλακώσουν πολύ όλα τα κρέατα, γύρω στις 3 ώρες.
* Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των τυριών σύμφωνα με το γούστο σας.
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.