Εξαιρετικό, παραδοσιακό φαγητό από το Καπέσοβο, χορτοφαγικό και πεντανόστιμο με χόρτα εποχής και όσπρια.
- 400 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι για 24 ώρες σε κρύο νερό
- 2 μεγάλα πράσα, σε ροδέλες
- 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, φύλλα παντζαριού, λάπατα, σέσκουλα), κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε γίγαντες με χόρτα, αρχικά βράζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια, πετάμε το πρώτο νερό.
- Τους ξαναβάζουμε στη φωτιά με 1 λίτρο καθαρό νερό, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 35- 40 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί, μαζί με το λιγοστό νερό που έχει μείνει στην κατσαρόλα, και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 20 ml από το λάδι.
- Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το πράσο και τα χόρτα, εκτός από τα μυρωδικά, για 3-4 λεπτά, να πέσει ο όγκος τους.
- Βάζουμε τα χόρτα πάνω από τους γίγαντες, ώστε να καλυφθούν (δεν ανακατεύουμε).
- Από πάνω ρίχνουμε τα φρέσκα μυρωδικά, αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι.
- Ψήνουμε για 1 1⁄2-2 ώρες, χωρίς να σκεπάσουμε.
- Περίπου στα 40 λεπτά ελέγχουμε τα χόρτα, θα πρέπει να αρχίζουν να γίνονται κριτσανιστά.
- Σε αυτό το σημείο, με μια ξύλινη κουτάλα πιέζουμε την επιφάνεια των χόρτων, να βγάλουν τα υγρά τους μέσα στο ταψί.
- Ελέγχουμε συχνά, καθώς υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να προσθέσουμε 1/2 φλιτζάνι νερό (όχι περισσότερο).
- Συνοδεύουμε, τους γίγαντες με χόρτα, με φέτα και ζυμωτό ψωμί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.