Μόλις 20 λεπτά ψήσιμο θέλει ο γαύρος πλακί, που μπαίνει στο ταψί με ντοματίνια, μάραθο, ελιές και κάππαρη. Βγαίνει ζουμερός και νόστιμος γεμάτος μυρωδιές.
- 800 γρ. γαύρος, καθαρισμένος και ανοιγμένος σαν πεταλούδα (ή έτοιμα φιλέτα γαύρου, κατεψυγμένα)
- 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/3 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 50 ml κρασί λευκό, ξηρό
- ο χυμός από 1 λεμόνι
- 2 δαφνόφυλλα
- 18-20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 8 ελιές πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
- 20 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
- Για να φτιάξουμε γαύρο πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη, το πρώτο που κάνουμε είναι να προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα πασπαλίζουμε με τη μισή φρέσκια ρίγανη.
- Σε ένα κατσαρόλι σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον χυμό, την υπόλοιπη φρέσκια ρίγανη, τη δάφνη, τα ντοματίνια και αλατοπίπερο και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Σε ένα πυρέξ στρώνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού να καλύψει τον πάτο και σκορπίζουμε τον μισό μαϊντανό.
- Στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα γαύρου με το δέρμα προς τα πάνω.
- Σκορπίζουμε τις ελιές, την κάππαρη, τον ψιλοκομμένο μάραθο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει ο γαύρος.
- Σερβίρουμε τον γαύρο πλακί με μάραθο, ελιές και κάππαρη με τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό.