Η συνταγή της ημέρας: ''Φασολάδα κλασική''

Άρτος και Θεάματα 05 Σεπτεμβρίου 2023

Φασολάδα κλασική αλλά τόσο γρήγορη. Ο μισελενάτος σεφ Γιώργος Φελεμέγκας μας μυεί στα μυστικά της χύτρας και ετοιμάζει ανεπανάληπτες κλασικές συνταγές στον μισό χρόνο. Στον Γαστρονόμο Σεπτεμβρίου, 92 συνταγές για όλους: τους αρχάριους, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους. Φαγητά με 3 υλικά, σε 15 λεπτά, μόνο με ένα σκεύος, γλυκά-παιχνιδάκι. H βίβλος της εύκολης μαγειρικής αυτήν την Κυριακή με την Καθημερινή.

Γιώργος Φελεμέγκας

Φωτογραφία: Κωστής Σωχωρίτης


10' προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: 6
  •  500 γρ. φασόλια μέτρια, κατά προτίμηση Φενεού, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό, ξεπλυμένα
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  2 μεγάλα καρότα, σε μέτρια κομμάτια
  •  2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές φέτες
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  2-3 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  3 λίτρα νερό, καυτό
  •  ελάχιστη ζάχαρη
  •  ελάχιστη πάπρικα, καπνιστή ή καυτερή
  •  3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  •  1/2 μάτσο σέλινο, χοντροκομμένο
  •  6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγη ξερή ρίγανη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε την κλασική φασολάδα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  2. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρά στον πάτο της χύτρας.
  3. Προσθέτουμε τα φασόλια, το καυτό νερό, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε.
  4. Σφραγίζουμε τη χύτρα, ρυθμίζουμε την ένδειξη της βαλβίδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για βράσιμο οσπρίων και μόλις βράσει το υγρό, ανασηκωθεί η βαλβίδα και αρχίσει να βγαίνει έντονος ατμός, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  5. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφαιρούμε τον ατμό. Ξεσκεπάζουμε
  6. Επαναφέρουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά και βράζουμε τη φασολάδα μέχρι να χυλώσει
  7. Προς το τέλος, ρίχνουμε το σέλινο και ανακατεύουμε.
  8. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  9. Σε κάθε μερίδα ρίχνουμε από λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 604 φορές

Ελλάδα - Σκωτία στα πλέι οφ ανόδου του Nations League

Έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στους ομίλους του Nations League, η Εθνική Ελλάδας τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της πίσω από την Αγγλία, με την οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση, αλλά έχασε την κορυφή στη διαφορά γκολ.

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.