Η συνταγή της ημέρας, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024: ''Ζεστό ποτό με μανταρίνι, ρούμι και χυμό ροδιού''

Άρτος και Θεάματα 28 Δεκεμβρίου 2024

Αρωμα μανταρινιού, γλυκύτητα από το χυμό ροδιού, σπιρτάδα από το ρούμι! Τι καλύτερο να σκεφτεί κανείς για μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά με καλή παρέα;

Ζάχαρη & Αλεύρι
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά

5' προετοιμασία
40' βράσιμο
Σύνολο: 45'

Υλικά - Μερίδες: 6 ποτήρια
  •  1 λίτρο μηλόξιδο
  •  250 ml χυμός ροδιού
  •  200 ml σκούρο ρούμι + 1 σφηνάκι επιπλέον
  •  3 μανταρίνια
  •  60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  2 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
  •  1/2 κουτ. σούπας καρφάκια γαρίφαλο
  •  1 μικρό ξυλάκι κανέλας
Για το σερβίρισμα
  •  6 τμχ. αστεροειδής γλυκάνισος
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε ζεστό ποτό με μανταρίνι, ρούμι και χυμό ροδιού, ξεκινάμε στύβοντας τα μανταρίνια και σουρώνουμε τον χυμό τους. Κρατάμε στην άκρη τις στυμμένες μανταρινόκουπες.
  2. Σε ευρύχωρη και βαριά κατσαρόλα ρίχνουμε το μηλόξιδο, τον χυμό ροδιού, τα 200 ml ρούμι, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τον χυμό μανταρινιού και τις στυμμένες κούπες.
  3. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και, μόλις το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει απαλά, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το σφηνάκι ρούμι και σκεπάζουμε με το καπάκι, αφήνοντας μόνο μια χαραμάδα για να φεύγει ο ατμός.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε εκεί την κατσαρόλα, μέχρι να σερβίρουμε (μπορεί να διατηρηθεί έτσι 2 έως 3 ώρες, αλλά μετά την πρώτη ώρα το σουρώνουμε για να μην πικρίσει από τα μπαχαρικά).
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το υγρό και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  7. Μοιράζουμε σε χαμηλά ποτήρια, ρίχνοντας από ένα αστεράκι γλυκάνισου σε κάθε ποτήρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 55.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 714 φορές

Τεχνητή νοημοσύνη και σινεμά: Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε - Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με... ΑΙ

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η συνταγή της ημέρας, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025: ''Μανιτάρια γεμιστά με λουκάνικα Τήνου''

Τα μεγάλα και χορταστικά μανιτάρια πορτομπέλο είναι από μόνα τους θαυμάσιος μεζές, αλλά με τη γέμιση από κιμά λουκάνικου, κουκουνάρια και μαλακό κατσικίσιο τυρί, γίνονται έδεσμα ιδανικό για άνοιγμα σε γιορτινά τραπέζια, ή για μπουφέ.