Η συνταγή της ημέρας: ''Αστακός με μάραθο αγιορείτικος''

Άρτος και Θεάματα 06 Αυγούστου 2024

Eίναι ένα φαγητό πεντανόστιμο ο αστακός με τον μάραθο και απαιτεί καλή παρέα και λευκό κρασί. Αν έχετε άγριο μάραθο, προτιμήστε τον γιατί έχει έντονο άρωμα και γεύση.

Μοναχός Επιφάνιος 

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

20' προετοιμασία

1 ώρα μαγείρεμα

Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4

 2 αστακοί (1/2 κιλό ο καθένας)

 3 μάτσα κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

 3 μάτσα μάραθος φρέσκος, ψιλοκομμένος

 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

 χυμός από 4 λεμόνια

 200 ml ελαιόλαδο

 αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε αστακό με μάραθο σοτάρουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια με το λάδι σε σιγανή φωτιά.

Ρίχνουμε τον μάραθο και ανακατεύουμε ώσπου να μαραθεί.

Σε έναν βαθύ ταβά (ή φαρδιά και μεγάλη κατσαρόλα) βάζουμε τους αστακούς με προσοχή να μη σπάσουν τα πόδια τους, ρίχνουμε από πάνω και δεξιά κι αριστερά τους τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια με τον μάραθο.

Προσθέτουμε πρώτα δύο ποτήρια νερό περίπου και κατόπιν τον άνηθο και το αλάτι, μαζί με το πιπέρι, και σκεπάζουμε τον ταβά.

Tα υλικά μας βράζουν σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά ώσπου να σωθούν τα ζουμιά.

Στο τέλος, ρίχνουμε το λεμόνι και αποσύρουμε τον ταβά από τη φωτιά.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 434 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.