Το πατατάτο το φτιάχνουν στις περισσότερες ταβέρνες και καφενεία της Αμοργού. Είναι παραδοσιακό πιάτο και το σερβίρουν σε πανηγύρια, γάμους και βαπτίσεις, όπου το μαγειρεύουν σε πελώρια καζάνια.
Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά - Μερίδες: 4-5
1 κιλό κατσίκι, μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες με το κόκαλο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 100 ml νερό
700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4
1 ξυλάκι κανέλας
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
120 ml κρασί κόκκινο ξηρό
200 ml ελαιόλαδο
5 κόκκοι μπαχάρι, χοντροσπασμένοι
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το αμοργιανό πατατάτο σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τις κανέλες, το μπαχάρι και το σκόρδο και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το κρέας.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τις πατάτες και τον αραιωμένο πελτέ, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κρέας, και να δέσει η σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.