Η συνταγή της ημέρας: ''Αμοργιανό πατατάτο''

Άρτος και Θεάματα 10 Αυγούστου 2024

Το πατατάτο το φτιάχνουν στις περισσότερες ταβέρνες και καφενεία της Αμοργού. Είναι παραδοσιακό πιάτο και το σερβίρουν σε πανηγύρια, γάμους και βαπτίσεις, όπου το μαγειρεύουν σε πελώρια καζάνια.

Βαγγελίτσα-Ραφαέλα Ρούσσου

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

20' προετοιμασία

2 ώρες μαγείρεμα

Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά - Μερίδες: 4-5

 1 κιλό κατσίκι, μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες με το κόκαλο

 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες

 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 100 ml νερό

 700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4

 1 ξυλάκι κανέλας

 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

 120 ml κρασί κόκκινο ξηρό

 200 ml ελαιόλαδο

 5 κόκκοι μπαχάρι, χοντροσπασμένοι

 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό

 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το αμοργιανό πατατάτο σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, να μαλακώσει ελαφρώς.

Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τις κανέλες, το μπαχάρι και το σκόρδο και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το κρέας.

Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τις πατάτες και τον αραιωμένο πελτέ, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κρέας, και να δέσει η σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 1077 φορές