Το μοσχάρι ταιριάζει πολύ με τα μήλα. Μαγειρεμένα παρέα είναι μούρλια. Και σε αυτή την εύκολη και γλυκοφάγωτη κιμαδένια τάρτα συνδυάζονται εξαιρετικά.
- 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
- 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κασέρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος δυόσμος
- λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια καβουρδισμένα (σε αντικολλητικό τηγάνι ή στον φούρνο χωρίς λιπαρή ουσία)
- 2 αυγά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για να φτιάξουμε τη τάρτα με κιμά, μήλα και κουκουνάρια, ξεκινάμε με τη γέμιση.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα για 4-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να κομματιαστεί καλά και να ροδίσει.
- Προσθέτουμε τα μήλα και σοτάρουμε το μείγμα για 3-4 λεπτά ακόμα, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά το τυρί, τον δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, τα κουκουνάρια και τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε εκεί το φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι εδώ κι εκεί.
- Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και η γέμιση.
- Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.