Σάντουιτς από ημίπαστο λούτσο με έντονη, ιωδιούχο γεύση. Συνδυάστε με μαϊντανοσαλάτα και πίκλες από αγγουράκια για ένα πρωτότυπο και πεντανόστιμο αποτέλεσμα.
- 4 ψωμάκια μπριός κομμένα στη μέση
- 1 λούτσος, περίπου 500 γρ. ή ντάσκα ή μελανούρι ή άλλο μεγάλο ψάρι που μπορούμε να βρούμε ανάλογα με την εποχή (παραγγέλνουμε εγκαίρως το ψάρι από τον ψαρομανάβη και ζητάμε να μας το φιλετάρει)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 κιλό αλάτι, μέτρια χοντρό
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό
- 1 χούφτα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (αν θέλουμε)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, χοντροκομμένο
- 150 ml χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 αυγό πολύ φρέσκο
- 700 ml ηλιέλαιο
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 800 ml μηλόξιδο
- 200 ml χυμός λεμονιού
- 800 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 2 μεγάλα αγγούρια, σε πολύ λεπτές φέτες (κατά προτίμηση κομμένες με μαντολίνο)
- Για να φτιάξουμε σάντουιτς με ελαφρόπαστο λούτσο, μαϊντανοσαλάτα και σπιτική πίκλα αγγουριού, αρχικά βάζουμε, σε μέτρια κατσαρόλα, το ξίδι, τον χυμό και τη ζάχαρη.
- Αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε το υγρό να κρυώσει εντελώς.
- Προσθέτουμε τις φέτες αγγουριού, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 βράδυ να μαριναριστούν εντός ή εκτός ψυγείου.
- Όσες δεν χρησιμοποιήσουμε, θα τις αφήσουμε μέσα στο υγρό (διατηρούνται για πάνω από 4 μήνες).
- Κόβουμε τα φιλέτα λούτσου σε λεπτές λωρίδες.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλάτι και στρώνουμε το μισό μείγμα σε ταψί.
- Ακουμπάμε πάνω στο μείγμα τις λωρίδες λούτσου, σε μονή στρώση, και τις καλύπτουμε καλά με το υπόλοιπο μείγμα.
- Αφήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιλέτα με άφθονο νερό, τα σκουπίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Χτυπάμε τα υλικά στο μούλτι για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια παχιά σάλτσα.
- Αλείφουμε το κάτω μέρος από τα ψωμάκια μπριός με μπόλικη μαϊντανοσαλάτα (όση μείνει, τη φυλάμε μέχρι 1 μήνα στο ψυγείο και τη σερβίρουμε ως ντιπ).
- Μοιράζουμε επάνω τον λούτσο και πίκλες αγγουριού και σκεπάζουμε με το επάνω μέρος τους.
- Σερβίρουμε, το σάντουιτς με ελαφρόπαστο λούτσο, μαϊντανοσαλάτα και σπιτική πίκλα αγγουριού, αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.