H συνταγή της ημέρας: ''Νoodles αυγού με πολλά λαχανικά (lo mein)''

Άρτος και Θεάματα 20 Σεπτεμβρίου 2023

Από τα πιο δημοφιλή κινέζικα πιάτα με πλήθος λαχανικών και βασικό υλικό τα noodles ζυμωμένα με αυγό. Αν έχουμε έτοιμα τα υλικά μας, κομμένα και τακτοποιημένα κοντά μας, η διαδικασία του μαγειρέματος διαρκεί μάξιμουμ 3 λεπτά!

Χριστόφορος Πέσκιας

Φωτογραφία: Νικηφόρος Ντέμπος - Food styling: Βασιλική Βαϊδου

Τα noodles αυγού που χρειαζόμαστε για αυτό το πιάτο τα βρίσκουμε ως egg noodles, σε όλα τα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα (και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ). Συχνά διατίθενται και φρέσκα, σε ψυγείο, σε συσκευασίες των 150-180 γρ. –στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούμε περίπου 3 πακέτα.

30' προετοιμασία
3' μαγείρεμα
Σύνολο: 33'

Υλικά - Μερίδες: 4
Για τη σάλτσα
  •  50 γρ. σάλτσα σόγιας
  •  10 ml λάδι τσίλι
  •  35 ml ελαιόλαδο
  •  5 ml σησαμέλαιο
  •  75 γρ. σάλτσα στρειδιών (oyster sauce)
  •  50 γρ. ρυζόκρασο
  •  1 κουτ. σούπας ζάχαρη σκούρα καστανή (αυτή που μοιάζει με βρεγμένη άμμο)
Για τα noodles
  •  1 πακέτο (500 γρ.) noodles αυγού
  •  35 ml ελαιόλαδο
  •  500 γρ. μανιτάρια shitake (λεντινούλες), αποξηραμένα, μουλιασμένα σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, καλά στραγγισμένα (σε ντελί και καλά μανάβικα)
  •  100 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  •  1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  •  1/2 λάχανο bok choy (κινέζικο λάχανο), χωρισμένο στα φύλλα του, ψιλοκομμένα
  •  100 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτά μπαστουνάκια
  •  100 γρ. καλαμποκάκια baby, κονσέρβας, στραγγισμένα, ξεπλυμένα και στεγνωμένα
  •  100 γρ. πλατιά φασολάκια, καθαρισμένα από τις μυτερές άκρες τους και κομμένα στη μέση
  •  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  τα φύλλα από 1 μάτσο κόλιανδρο, ολόκληρα
  •  25 γρ. (1 πακετάκι) φύλλα βασιλικού, κομμένα στη μέση
  •  3 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λοξές λεπτές φέτες
Διαδικασία
Σάλτσα
  1. Για να φτιάξουμε τα noodles αυγού με πολλά λαχανικά, ξεκινάμε με τη σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας, το λάδι τσίλι, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, τη σάλτσα στρειδιών, το ρυζόκρασο και τη σκούρα καστανή ζάχαρη. Αφήνουμε κατά μέρος.
Noodles
  1. Βάζουμε να βράσουν 4 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε εκεί τα noodles. Τα αφήνουμε για 4 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.
  2. Ζεσταίνουμε σκέτο το πιο μεγάλο αντικολλητικό μας σκεύος (ή καλύτερα ένα γουόκ), σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει. Ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο και αμέσως τα μανιτάρια, το τζίντζερ, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα.
  3. Σοτάρουμε για μόλις 30 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε τo λάχανο, την πιπεριά Φλωρίνης, τα καλαμποκάκια, τα φασολάκια και τη λευκή ζάχαρη. Σοτάρουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Ρίχνουμε τα noodles και τη σάλτσα που αφήσαμε κατά μέρος και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον βασιλικό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 210.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 747 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024: ''Λαχανοντολμάδες με κιμά, μυρωδικά και τζίντζερ, αυγοκομμένοι''

Λίγο φρέσκο τζίντζερ κάνει τη διαφορά σ’ αυτούς τους πολύ νόστιμους λαχανοντολμάδες με κιμά – δένει πολύ ωραία με το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο.