H συνταγή της ημέρας: ''Λιαστές'' ντομάτες στον φούρνο

Άρτος και Θεάματα 08 Σεπτεμβρίου 2023

Ναι, γίνονται και στον φούρνο. Με ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη και τα μυρωδικά που μας αρέσουν. Αυτές οι διαφορετικές «λιαστές» ντομάτες μπαίνουν στο βάζο και κρατάνε για καιρό, το ίδιο γλυκές και αρωματικές.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Γιάννης Συκιανάκης


15' προετοιμασία
14 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 14 ώρες και 15'

Υλικά - Τεμάχια: για 1 βάζο των 400 ml
  •  2 κιλά μέτριες ντομάτες, ώριμες
  •  1 κουτ. σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
  •  2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1 μάτσο φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας μας, όπως βασιλικό, ρίγανη ή θυμάρι
  •  ελαιόλαδο
Διαδικασία
  1. Για να φτιάξουμε «λιαστές» ντομάτες στον φούρνο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
  2. Έπειτα, λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
  3. Απλώνουμε τα κλωνάρια του μυρωδικού έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  4. Πλένουμε τις ντομάτες, τις σκουπίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις καθαρίζουμε στο μέρος του ομφαλού.
  5. Τις τακτοποιούμε στο ταψί πάνω στα μυρωδικά, σε μία στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω.
  6. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και τη ζάχαρη και ραντίζουμε με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
  7. Ψήνουμε για 12-14 ώρες, μέχρι οι ντομάτες να ζαρώσουν και να έχουν αποβάλει όλα τα υγρά.
  8. Ξεφουρνίζουμε.
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τις διατηρούμε σε καλά κλεισμένο βάζο για τουλάχιστον 3 μήνες, καλύτερα στο ψυγείο.
  10. Αν τις θέλουμε πιο μαλακές και ζουμερές, μπορούμε να απογεμίσουμε το βάζο με ελαιόλαδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 209.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 692 φορές

Η συνταγή της ημέρας, Παρασκευη 22 Νοεμβρίου 2024: ''Παντζαροσαλάτα με πορτοκάλια, νεροκάρδαμο και πικάντικο γιδοτύρι''

Παντζάρι, πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί. Γνήσια χειμωνιάτικες γεύσεις και ωραία αρώματα σε μια σαλάτα ιδανική για ένα τραπέζι στο σπίτι, που μπορούμε όμως να απολαύσουμε και ως ελαφρύ κύριο πιάτο.

Η συνταγή της ημέρας, Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024: ''Χοιρινό αφέλια με πατάτες αντιναχτές, από την Κύπρο''

Είναι από τις πιο διάσημες κυπριακές συνταγές, και δικαίως, αφού πρόκειται για απαράμιλλης νοστιμιάς χοιρινό και για τις πιο λαχταριστές πατάτες που έχουμε δοκιμάσει.